Хулуси Акар

Турският министър на отбраната Хулуси Акар е говорил по телеофна с американския си колега късно в петък вечерта относно придобиването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 и развитието на действията в Сирия, съобщават Анадолската агенция и „Ройтерс“.

Вчера Русия достави на Турция първия пакет от С-400. Акар и Марк Еспър са обсъдили и други въпроси. Покупката на С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на страната, уверил Акар.

Придобиването на С-400 от Русия „не е предпочитание, а необходимост“, казал Акар и добавил, че Турция ще разглежда предложението на САЩ за закупуване на система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Разбра се кога Русия праща С-400 към ТурцияПланира се първата от руските отбранителни системи С-400, които Турция купи от Русия, да бъде натова…Jul 6 2019bulmedia.net

След като Анкара не успя да се сдобие с американската система, Турция сключи договор с Русия за С-400 през април 2017 г. По-късно Вашингтон призова Турция да закупи „Пейтриът“, като подчерта, че руската система е несъвместима със системите на НАТО, включително ще подкопае изтребителите Ф-35.

Турция обаче уверява, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и следователно няма да представлява заплаха.

Акар пояснил, че позицията на Турция в програмата за производство на Ф-35 не се е променила и страната изпълнява задълженията си.

„Влошаването на турско-американските отношения не служи нито на Турция, нито на САЩ, нито на интересите на НАТО“, подчертал военният министър на Турция.

По време на телефонния разговор двамата министри са обсъдили и развитието в Сирия.

Според турския военен министър единствените въоръжени сили, които са подготвени, компетентни и подходящи за създаване на безопасна зона в Сирия, са турските.
Турция има апетит и за С-400 и за Ф-35Турция ще продължи да чака доставката на изтребители Ф-35 от САЩ независимо напрежението между двете…Jun 30 2019bulmedia.net

Коментари