Турция предупреждава срещу съюзи, които вредят на НАТО

Министърът на отбраната на натовска Турция подчерта, че сформирането на съюзи извън НАТО ще навреди на организацията, след като Гърция и Франция договориха отбранителен пакт миналия месец, информира „Ройтерс“.

Съюзниците в НАТО Гърция и Франция сключиха през септември пакт за стратегическо военно и отбранително сътрудничество, който включва поръчка за три френски фрегати на стойност около 3 млрд. евро.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изтъкна този месец, че споразумението ще позволи на двете страни да се притекат на помощ една на друга в случай на външна заплаха.

„Като се има предвид, че сме вътре в НАТО, всеки трябва да знае, че търсенето на различни съюзи извън него едновременно ще навреди на НАТО и на нашите двустранни отношения и ще разклати доверието„, изтъкна турският военен министър Хулуси Акар пред репортери след срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел тази седмица.

Коментарите бяха публикувани от турското министерство на отбраната.

Гърция и Турция са в конфликт относно своите континентални шелфове и морските си граници. Те подновиха проучвателни контакти по споровете си по-рано тази година, а Акар отбеляза, че е имал конструктивна среща с гръцкия си колега.

„Имахме положителни, конструктивни разговори с гръцкия министър на отбраната. Очакваме да видим положителни резултати от тези разговори по-нататък във времето“, посочи Акар.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!