неделя, април 21, 2024

Турция предупреждава срещу съюзи, които вредят на НАТО

Министърът на отбраната на натовска Турция подчерта, че сформирането на съюзи извън НАТО ще навреди на организацията, след като Гърция и Франция договориха отбранителен пакт миналия месец, информира „Ройтерс“.

Съюзниците в НАТО Гърция и Франция сключиха през септември пакт за стратегическо военно и отбранително сътрудничество, който включва поръчка за три френски фрегати на стойност около 3 млрд. евро.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изтъкна този месец, че споразумението ще позволи на двете страни да се притекат на помощ една на друга в случай на външна заплаха.

„Като се има предвид, че сме вътре в НАТО, всеки трябва да знае, че търсенето на различни съюзи извън него едновременно ще навреди на НАТО и на нашите двустранни отношения и ще разклати доверието„, изтъкна турският военен министър Хулуси Акар пред репортери след срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел тази седмица.

Коментарите бяха публикувани от турското министерство на отбраната.

Гърция и Турция са в конфликт относно своите континентални шелфове и морските си граници. Те подновиха проучвателни контакти по споровете си по-рано тази година, а Акар отбеляза, че е имал конструктивна среща с гръцкия си колега.

„Имахме положителни, конструктивни разговори с гръцкия министър на отбраната. Очакваме да видим положителни резултати от тези разговори по-нататък във времето“, посочи Акар.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!