неделя, април 21, 2024

Турция плаши да смени американските изтребители с руски

Ако САЩ откажат на Турция да ѝ продадат модернизираните изтребители F-16, то Анкара може по-специално да разгледа варианта за закупуване на руските изтребители Су-35 и Су-57. Това каза пред Анадолската агенция турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Част от отбранителните продукти сега се произвеждат в самата Турция, а част от тях се внасят. 

Ако САЩ не искат да продават F-35 или F-16 на Турция, тогава ще разгледаме други варианти, включително Су-35 и Су-57. Това ще продължи, докато започнем да произвеждаме собствени самолети“, уточни турският външен министър, цитиран от Анадолската агенция.

Така Мевлют Чавушоглу коментира информацията, че група американски сенатори призовали администрацията на Белия дом да не продава F-16 на Анкара.

Чавушоглу подчерта, че по този въпрос всичко зависи от Белия дом, тъй като администрацията на президента на САЩ „може да убеди Конгреса да подкрепи продажбата на оръжие на Турция„.

През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Вашингтон е предложил да достави на Турция изтребители F-16 в замяна на по-ранните си инвестиции в програмата F-35, от която Анкара беше изключена преди няколко години.

Това се случи, след като Турция закупи руските зенитно-ракетни системи С-400.

Белият дом се опасява, че Русия може да използва своите ПВО системи за получаване на информация за изтребителите-бомбардировачи от пето поколение F-35.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!