иракски кюрдистан

Турският министър на отбраната заяви, че нападението „е нанесло тежък удар“ на Кюрдската работническа партия, известна като ПКК, в Кандил

В четвъртък Турция започна въздушна атака срещу кюрдския регион в Северен Ирак (Иракски Кюрдистан) в отговор на убийството на турски дипломат в региона, каза министърът на отбраната на страната. Турският вицеконсул в полуавтономната кюрдска област в Ирак бе застрелян в сряда в столицата Ербил. Полицейски източници твърдят, че други двама също са били убити.

Няма претенции за отговорност за стрелбата, но много иракски експерти посочиха вероятността турската сепаратистка Кюрдска работническа партия (ПКК), която Анкара смята за „терористична“ група, да стои зад атаката.

„След фаталното нападение в Ербил, ние стартирахме пълна въздушна операция в района Кандил и нанесохме тежък удар на терористичната организация (ПКК)“, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар в изявление.

Цели като „позиции на въоръжение, квартири, приюти и пещери, принадлежащи на терористи“ са били унищожени.

„Нашата борба срещу тероризма ще продължи с все по-голяма решителност, докато последният терорист бъде неутрализиран и кръвта на нашите мъченици ще бъде отмъстена“, добави той.
Майк Помпео пропуска Германия за сметка на ИракДържавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени планираното си пътуване до Германия, където т…May 8 2019bulmedia.net

Демократическата партия на Кюрдистан (КДП), която сега ръководи регионалното правителство, се радва на добри политически и търговски отношения с Турция.

Турция обаче провежда наземна офанзива и бомбардировки от май в планинския северен регион, за да изкорени ПКК, която е на въоръжила бунт срещу турската държава от 1984 г. насам.

По-рано този месец ПКК обяви, че едно от тези нападения е убило старши лидер на ПКК Дияр Гариб Мохамед заедно с други двама бойци.

Говорител на въоръжения клон на ПКК отрече, че групата е замесена в смъртоносната стрелба в Ербил тази сряда.
Ехото от Ирак в конфронтацията на Тръмп с ИранНарастващото напрежение с Техеран има сходства с подготовката за войната през 2003 г. Главното сред …May 11 2019bulmedia.net

Коментари