понеделник, април 15, 2024

Турция арестува 15 тайни агенти на „Мосад“

Турция е арестувала 15 заподозрени, за които се твърди, че са работили за израелската специална служба „Мосад“ на нейна територия, съобщи турският ежедневник „Сабах“.

Според информацията заподозрените са били арестувани преди месец и са предоставяли на „Мосад“ информация за турски граждани и чуждестранни студенти, които учат в страната.

Заподозрените са предоставяли информация за студенти, които потенциално ще работят във военнопромишления комплекс.

Проправителственият ежедневник отбелязва също, че операцията по арестуване на заподозрените, които според нея са араби, е проведена от турската Национална разузнавателна организация (MIT) след едногодишна операция за контраразузнаване.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените, за които се съобщава, че са били разделени на пет килии, всяка от които се състои от по три члена.

Daily Sabah съобщи, че те са действали в четири турски провинции и всички са били арестувани по време на операция на MIT сутринта на 7 октомври.

Заподозрените са били наблюдавани „около година, използвайки технически и човешки разузнавателни методи“, през което време те са се занимавали с шпионаж, фокусиран върху палестинците в Турция, добавя вестникът.

„Беше разбрано, че шпионската мрежа, която беше наета с пари, сподели информацията, която е достигнала с Мосад за десетки хиляди долари и евро.“

Хамас има команден щаб в Турция.

Отношенията на Анкара с Йерусалим бяха нестабилни през последните години. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно се опитваше да се позиционира като защитник на палестинците в региона и предприема ожесточени атаки срещу поведението на Израел по време на периоди на въоръжен конфликт.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!