Белият дом заяви, че прекратява временно акредитацията на кореспондента на Си Ен Ен в американското президентство Джим Акоста, предаде Асошиейтед прес.

Решението беше взето след разгорещен спор вчера между Акоста и президента Доналд Тръмп.

Той започна, след като на пресконференция Акоста зададе въпрос на Тръмп за кервана с мигранти, движещ се от Латинска Америка към южната граница на САЩ.

Когато Акоста опита да зададе допълнителен въпрос, Тръмп каза: „Достатъчно!“ След това сътрудничка на Белия дом опита да вземе микрофона на журналиста. Опитът й обаче се оказа безуспешен.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс обвини Акоста в неприемливо поведение спрямо сътрудничката на Белия дом, която се опита да му отнеме микрофона.

Журналистът потвърди в „Туитър“, че знае, че е лишен от достъпа си до Белия дом, предаде ДПА. Той неведнъж е влизал в спорове с президента.

Си Ен Ен излезе със становище, в което казва, че напълно стои зад действията на журналиста.

От своя страна американският президент нарече Акоста „враг на хората“.

Асоциацията представляваща репортерите в Белия дом заяви, че решението на президентската администрация да прекрати акредитацията на журналиста на Си Ен Ен е извън границата и неприемлива.

„Асоциацията на кореспондентите в Белия дом си противопоставя на решението на администрацията на Тръмп да използва акредитативните писма на Сикрет Сървис като инструмент за наказанието на репортер, с който те имат трудна връзка”, казаха от групата.

„Ние настояваме Белия дом веднага да се откаже от тези слаби и погрешни действия”, заявиха от асоциацията.

Коментари

loading...