тръмп отбрана търговска война САЩ Китай
Доналд Тръмп | Снимка: Gage Skidmore/Flickr

Тръмп спира ескалирането на американско-китайската търговска война, наричайки я „малка кавга“

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, изглежда, казва едно, а прави друго, докато сянката на американско-китайската търговска война се издига над света.

Тръмп ще се срещне с Владимир Путин и Си Дзинпин на Г20Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че ще се срещне с президентите на Русия Вла…May 14 2019bulmedia.net

Във вторник Тръмп настоя, че търговските преговори с Пекин не са се сринали и описва продължаващата търговска война между САЩ и Китай като „малка кавга“ въпреки скорошната ескалация.

Тръмп заяви пред репортери, че диалогът с Китай е „много добър“ и той изтъкна „извънредните“ си отношения с китайския президент Си Дзинпинг.

„Ние водим диалог. Той винаги ще продължи“, каза Тръмп. „Бяхме много близо до сделка, но след това те я прецакаха. Те наистина го направиха.“

Във вторник говорителят на китайското външно министерство заяви, че двете страни са се съгласили да продължат да водят съответните дискусии.

Изглежда, Тръмп омаловажава разширяващия се обхват на търговската война, която вече повишава разходите и разрушава веригите за доставки по целия свят.

В понеделник администрацията на Тръмп разкри списък с китайски стоки, предназначени за евентуални повишения на тарифите за около 300 млрд. долара. Китай обяви, че ще вдигне тарифите на 60 млрд. долара за внос на стоки от САЩ, след като Тръмп е наложил нови такси за 200 млрд. долара за китайски стоки в петък.

„Ние имаме малка кавга с Китай, защото сме били третирани много несправедливо в продължение на много, много десетилетия,“ каза Тръмп, позовавайки се на американските жалби за китайската интелектуална собственост и практики на субсидиране.

Пазарите реагираха положително на риториката на Тръмп. След тежкия край на борсите в понеделник, американските фондови пазари възвърнаха позицията си във вторник, за да затворят в положителен тренд.

Напрежението между САЩ и Китай ескалираАмериканският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че ще бъде щастлив да запази тарифите за внос от…May 9 2019bulmedia.net

Коментари