Тръмп Сирия изтегляне на силите Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че не е давал обещание за бързо изтегляне на американски войски от Сирия. Тръмп също така не посочи пред журналистите конкретен времеви период за дислокацията на силите в Близкия изток. Речта на президента бе излъчена вчера, съобщава агенция Ройтерс.

„Никога не съм казвал, че напускането на Сирия и изтеглянето на войските от там ще го направим толкова бързо“, каза Тръмп. „Напускаме Сирия, но ще го направим по такъв начин, че да не излизаме напълно, докато Ислямска държава не е разгромена„, посочи президентът на САЩ.

Той не пропусна да отбележи, че освен щатите, също така и Иран, Русия и Турция се борят срещу Даеш и по тази причина Белият дом ще окаже съдействие на всеки, който се бие срещу ислямистите.

По-рано телевизията Ен Би Си съобщи, че Съединените щати могат да оставят част от войските си в южна Сирия за неопределено време, въпреки решението на президента да изтегли напълно американския контингент от тази арабска страна.

Според източника на телевизията Вашингтон ще се поинтересува от позициите на регионалните си съюзници в лицето на Израел и Йордания, преди да вземе решение за базата в ат-Танф, където са разположени няколкостотин американски и съюзнически военнослужещи.

Булмедия припомня, че на 19 декември Тръмп обяви, че възнамерява армията на САЩ да се изтегли от Сирия, което от своя страна доведе до серия от оставки във висщия ешелон на американската отбрана.

Коментари

loading...