неделя, май 26, 2024

Тръмп съди племенницата си и New York Times за статия от 2018 г., че е замесен в данъчни измами

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съди племенницата си и New York Times заради статия от 2018 г., в която се твърди, че е замесен в „съмнителни данъчни схеми„, съобщава БиБиСи.

Делото, заведено в Ню Йорк, обвинява Мери Тръмп и репортерите, че са „ангажирани с коварен заговор за получаване на поверителни документи“

Твърди се, че 56-годишната г -жа Тръмп е нарушила споразумение, което й е забранило да разкрива документите. Тя се разкри като източник мемоари през 2020 г.

Г-жа Тръмп, дъщерята на Фред Тръмп-младши, по-големият брат на президента, починал през 1981 г. на 42-годишна възраст, все още не е коментирала съдебния процес.

Г-н Тръмп последователно отхвърля твърденията в книгата на племенницата си – „Твърде много, но недостатъчно: Как семейството ми създаде най-опасния човек на света“ – и безуспешно се опита да съди, за да блокира публикуването.

Във вторник дело, заведено в щатския съд, обвинява журналистите на New York Times Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бьотнер, че са се свързали и са работили с племенницата на Тръмп като част от „лична вендета“ срещу него.

„Група журналисти от „Ню Йорк Таймс“, в средата на обширен кръстоносен поход, за да получат поверителните данъчни записи на Доналд Дж. Тръмп, безмилостно издирваха племенницата му Мери … и я убеждаваха да изнесат документите от адвокатската кантора“, гласи делото.

Твърди се, че г-н Тръмп „е претърпял значителни щети“ и заявява, че търси обезщетение в размер не по -малко от 100 милиона долара.

В книгата си г-жа Тръмп описва как тя е предоставила данъчни документи на New York Times, които са били използвани като част от разследваща статия за „съмнителните данъчни схеми на Тръмп през 90-те години на миналия век, включително случаи на откровена измама, която значително е увеличила богатството, което е получил от родителите си“.

Един от репортерите, посочени в делото, г-жа Крейг, написа в Туитър в отговор на обвиненията: „Почуках на вратата на Мери Тръмп. Тя я отвори. Мисля, че това се нарича журналистика.“

Говорителят на New York Times Даниел Роудс Ха заяви, че отразяването „е помогнало за информиране на гражданите чрез щателен репортаж по тема от огромен обществен интерес“ и че делото е „опит да се заглушат независими информационни организации“.

Миналата година г-жа Тръмп заведе собствено дело, обвинявайки г-н Тръмп и двама членове на семейството му за измама и конспирация, като твърди, че тогавашният президент, сестра му Мериан Тръмп Бари и братът Робърт Тръмп – който почина през август миналата година – са я излъгали и лишили от наследство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!