Доналд Тръмп ИДИЛ извънредно САЩ

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви терористичната организация ИДИЛ за окончателно разгромена. Изявлението е планувано в календара на президента за следващата седмица. Така поне формално ще приключат задълженията на коалицията, формирана от Вашингтон, за борба срещу терористите.

Тръмп говори на международна конференция във Вашингтон за бъдещето на битката срещу ИДИЛ, след внезапното решение на американския лидер през декември да разпореди изтеглянето на всички 2 000 американски войници, след като обяви победата.

„Военните сили на САЩ, нашите коалиционни партньори и сирийските демократични сили са освободили почти цялата територия, която преди е била контролирана от Ислямска държава в Сирия и Ирак,“ каза Тръмп пред представители на повече от 70 страни, които се срещнаха в Държавния департамент.

„Следващата седмица трябва да бъде официално обявено, че имаме 100% освобождаване на териториите от халифата“, каза той.

Тръмп заяви, че Съединените щати ще останат „много, много корави“ и насърчават усилията, включително финансовата подкрепа, от други страни.

– Останките – това е всичко, което имат, останките – но те могат да бъдат много опасни – каза той.

„Бъдете сигурни, ще направим всичко необходимо, за да победим всеки, всеки до последен човек попаднал под лудостта на ИДИЛ и да защитим нашите хора от радикалния ислямски тероризъм“, добави президентът.

Решението на Доналд Тръмп да обяви Ислямска държава в Ирак и Леванта за разгромена и да изтегли американските войници от територията на Сирия среща широко неодобрение от съюзниците на Вашингтон, както и от военни експерти. Повечето от тях прогнозират, че без американските войници и помощта, оказвана на кюрдските въоръжени отряди, ИДИЛ може да се завърне в Сирия.

Реакция на един от специалните гости на традиционната реч на американския президент Доналд Тръмп също не бе подмината от медиите:

Коментари