Тръмп отново си противоречи – призна, че е изпратил Джулиани в Украйна за компромати

Окрилен след като беше оневинен на процеса за импийчмънт в Сената, сега президентът на САЩ Доналд Тръмп открито призна, че е изпратил адвоката си Руди Джулиани в Украйна да намери компрометираща информация срещу политически опоненти, въпреки че категорично отричаше по време на процеса в Конгреса, информира Си Ен Ен.

Тръмп призна по време на интервю.

„Не беше ли странно да изпратиш Руди Джулиани в Украйна, вашият личен адвокат? Съжалявате ли, че го направихте?“, попита интервюиращият Джералдо Ривера.

„Не, изобщо“, отговори американският лидер и похвали ролята на Джулиани като „боец срещу престъпността“.

„Това е моят избор: или да се занимавам със света на Комитата, или с Руди“, продължи Доналд Тръмп, като има предвид бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Тръмп обясни, че има „много лошо чувство“ за американската разузнавателна общност заради разследването на Русия и заради това се обърнал към Джулиани.

„Така че когато ме попитате защо използвах Руди, и едно от нещата за Руди, номер едно, той беше най-добрият прокурор, знаете, един от най-добрите прокурори и най-добрият кмет. Но също и други президенти ги имаха. Франклин Делано Рузвелт имаше адвокат, който практически, знаете, беше тотално заангажиран с правителството. Айзенхауер имаше адвокат. Те всички имаха адвокати“, продължи американският държавник.

Преди Тръмп отричаше, че е изпращал Джулиани в Украйна. През ноември милиардерът беше попитан дали е наредил на Джулиани да свърши работа в Украйна, Тръмп отрече.

Самият Джулиани заяви, че е разкрил корупция в Украйна, въпреки че обвиненията му срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джон Байдън и сина му Хънтър Байдън бяха опровергани.

По време на новото интервю Тръмп защити решението си да „използва“ Джулиани, макар че американски дипломати свидетелстваха, че Джулиани е подкопал дългогодишна политика на САЩ към Украйна.

Джулиани беше централна фигура в скандала, който доведе до импийчмънт на Тръмп, въпреки че в крайна сметка американският лидер беше оправдан в Сената. Множество свидетели разказаха как Джулиани се е срещнал с бивши представители на украинските власти, за да намери компромати срещу Джо и Хънтър Байдън. Други ключови играчи описаха как Джулиани и съюзниците му са притискали Украйна да започне разследване на Байданови.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!