Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да участва в следващия дебат с кандидата на демократите Джо Байдън, ако той ще бъде проведен виртуално като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса.

„Не, няма да си губя времето за виртуален дебат“, каза Тръмп в телефонно интервю за Fox Business в четвъртък. „За това не може да се води дискусия“.

По-рано организаторът – Комисията за президентските дебати, предложи вторият дебат между настоящия американски президент Доналд Тръмп и номинирания от Демократическата партия кандидат Джо Байдън да се проведе виртуално.


Комисията заяви, че двамата кандидати биха участвали в дебата „от отделни отдалечени места“.

Решението е взето „с цел защита на здравето и безопасността на всички замесени“, се казва в изявление на комисията. 

Ходът бе предприет, след като Тръмп и нарастващ брой служители на Белия дом дадоха положителен тест за коронавирус след първия президентски дебат миналата седмица.
 

Модераторът Стив Скъли, политическият редактор на C-SPAN, ще води дискусията на живо от планираното място на Центъра за сценични изкуства Adrienne Arsht в окръг Маями, а организаторът пояснява, че ще даде възможност на журналистите да отразят разговора.

През тази седмица Байдън заяви, че ще се радва да дебатира отново с Тръмп, но смята, че дебат не бива да има, ако президентът не е изчистен от вируса. 

Вторият президентски дебат е насрочен за 15 октомври. Представители на двете кампании не са коментирали темата пред WSJ.

Лекарят на президента заяви, че той се чувства по-добре, но отказа да публикува ключови подробности от понеделник, като специфичните жизнени показатели на Тръмп, кога за последно е дал отрицателен тест, кога всъщност се е разболял и дали все още получава стероида дексаметазон.

Вирусът циркулира широко в Белия дом. Освен Тръмп и първата дама, помощниците Хоуп Хикс, Ник Луна, Стивън Милър и Кейли Макенани са заразени, както и мениджърът на кампанията Бил Степиен и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, които помогнаха за подготовката за дебатите.

Тръмп настоява да се върне към нормалността, след като отиде в Овалния кабинет в сряда, въпреки че все още е в активната фаза на вируса.

Кампаниите се пазариха за промени в правилата след първия дебат, който бе белязан от поредица прекъсвания от страна на Тръмп.

Лагерът на президента твърди, че Тръмп „възнамерява да бъде готов за дебат“ до 15 октомври и се противопоставя на промени в правилата, като например бутон за заглушаване, който ще позволи на модераторите да заглушат микрофона на кандидат.

Идеята кандидатите да разискват от отделни места не е нова. В третата част от известните дебати от 1960 г. между Джон Кенеди и Ричард Никсън двамата дебатираха дистанционно, като Кенеди бе в Ню Йорк, а Никсън – в Лос Анджелис.

*Актуализирано в 15:10 ч.

Източник: Investor.BG

Коментари