извънредно положение САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално икономическо извънредно положение. Това е нужно от гледна точка на сигурността на IT мрежите на САЩ, които по неговите думи били под заплаха от „чуждестранни врагове“. Заедно с това беше подписана и изпълнителна заповед, която позволява на правителството да забрани ползването на технологии и услуги от чуждестранни компании, за които се смята, че представляват рискове за националната сигурност, включително от кибер шпионаж и саботажи.

В заповедта не се споменават имената на страни и компании, но се предполага, че е насочена към Huawei и отразява страховете на САЩ, че оборудването на китайски доставчици може да се ползва за шпионаж.

Тръмп ще се срещне с Владимир Путин и Си Дзинпин на Г20Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че ще се срещне с президентите на Русия Вла…May 14 2019bulmedia.net

Китайската компания публикува изявление, с което посочва, че е ненадминат лидер в 5G и е готова и има желание да работи с американското правителство по ефективни мерки за гарантиране на продуктовата сигурност. Huawei завява още, че ограничаването на възможностите й за бизнес със САЩ няма да направи страната на Тръмп по-защитена или пък по-силна.

Вместо това забраната ще ограничи САЩ до алтернативи, които са по-скъпи и с по-ниско качество, което ще доведе страната до изоставане в изграждането на 5G мрежи, а това на свой ред ще навреди на интересите на американските компании и потребители.

Ехото от Ирак в конфронтацията на Тръмп с ИранНарастващото напрежение с Техеран има сходства с подготовката за войната през 2003 г. Главното сред …May 11 2019bulmedia.net

Няколко страни начело със САЩ изразиха притеснения, че продуктите на Huawei могат да се ползват от Китай за шпионаж, което компанията яростно отрича. Щатите усилено пристиска своите партньори да спрат да ползват оборудване на китайската компания. Междувременно в отделно развитие американското търговско министерство добави Huawei в специален списък, който й забранява да закупува технологии от щатски компании без правителствено одобрение.

Новият ход на Тръмп вероятно ще засили напрежението в търговската война между САЩ и Китай. Пекин обяви, че от 1 юни ще повиши таксите за вноса на американски стоки за почти 60 милиарда долара като отговор на наложените от САЩ такси на китайски стоки за 200 милиарда долара.

Доналд Тръмп е много сърдит на FacebookТръмп обвини и Ню Йорк Таймс, Вашингтон Пост, Си Ен Ен и MSNBC, че са създатели на фалшиви новини Та…May 5 2019bulmedia.net

Коментари