Тръмп Иран мита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разрешил военни действия срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон в четвъртък, но след това внезапно прекратил операцията, която вече била в ход в четвъртък вечерта, съобщава New York Times, цитирайки няколко висши служители на администрацията.

Тръмп официално стартира своята кампания за преизбиране през 2020Американският президент Доналд Тръмп официално стартира своята кампания за преизбиране през 2020 г. …Jun 19 2019bulmedia.net

Защо това е важно: Това е последното събитие в поредица от нарастващо напрежение между двете държави в рамките на кампанията за максимален натиск от администрацията на Тръмп срещу Техереан. Миналата седмица администрацията обвини Иран, че атакува петролни танкери край Ормузкия проток, ключов международен воден път.

Допълнителни подробности: Не е ясно защо президентът е отменил ударът срещу Ислямска република Иран, според „Таймс“. Също така не е ясно дали Тръмп може да нареди нова атака в бъдеще.

По-рано в четвъртък Тръмп заяви пред репортери, че смята, че нападението на безпилотния дрон е „грешка“, и каза, че е смятал, че това може да е било извършено от някой, който „е бил глупав“.

Междувременно Пентагонът характеризира свалянето на дрона като „опасно и ескалиращо“ и твърди, че това е „непровокирана атака срещу активи за наблюдение на САЩ, които не са нарушили иранското въздушно пространство“.

Ударът щеше да бъде третата военна операция на Доналд Тръмп срещу цели в Близкия изток. Администрацията преди това е извършила две операции срещу цели в Сирия.
Нито Белият дом, нито Пентагонът отговорят на молбата на Таймс за коментар.

Малко по-рано иранският Telegram-канал IranMilitaryTube публикува видеозапис от изстрелване на ракети „земя-въздух“, които удариха американския безпилотен самолет.

Видеото улавя момента на стартиране, както и анимацията, изобразяваща пътя на ракетата до мястото, където сваля дрона.

На 20 юни военновъздушните сили на Революционната гвардия съобщиха, че са свалили американския RQ-4 Global Hawk, който е един от най-големите американски безпилотни апарати. Размахът на крилата му е около 35 метра, дължина – 13,3 метра, а излетно тегло – 15 тона.

Все пак Белият дом призна, че дронът е бил свален, но уточни, че той не е нарушил иранското въздушно пространство

 

Американско-иранската война e на ръбаПрез тази седмица президентът Доналд Тръмп ще разговаря с доверените си съветници по сигурността сле…Jun 17 2019bulmedia.net

Коментари