ИДИЛ Европа

Американският президент Доналд Тръмп призова европейските държави да приемат обратно и съдят джихадисти от Европа, които са били заловени в Сирия, биейки се за ИДИЛ. В противен случай, Тръмп предупреждава, че САЩ могат да освободят терористите и те да „проникнат в Европа“.

„Халифатът е готов да падне“, коментира Тръмп. „Алтернативата не е добра, защото ще бъдем принудени да ги освободим …“

Тръмп пише, че САЩ „не искат да гледа“ как Ислямска държава „прониква в Европа“, което според него е много вероятно да се случи, ако при изтеглянето на американските военни те бъдат пуснати, докато „силите се оттеглят след 100% победа над халифата„.

Подкрепените от САЩ сирийски демократични сили (СДФ) твърдят, че са близо до „окончателното поражение“ на ИДИЛ, която е намалила територията си до една много малка укрепена част. Тръмп наскоро обяви, че ще изтегли американските войски от Сирия, но все още не е определил никакви крайни срокове.

С това американските официални лица предупредиха европейските страни, че им изтича времето, за да върнат и да поставят пред съд джихадистите, които напуснаха Европа, за да се борят за ИДИЛ. Според съобщенията около 800 от тях са били заловени от подкрепяните от САЩ сили.

Според данни на ООН, до 42 000 чуждестранни бойци са пътували до Ирак и Сирия, за да се присъединят към ИДИЛ, включително около 900 от Германия и 850 от Великобритания.

През декември Вашингтон Поуст съобщи, че властите в районите, контролирани от СДФ, не искат да носят „отговорност“ за охраната на затворените екстремисти, а „им липсва капацитет“ за провеждане на съдебни процеси срещу тях. Местните власти заявиха пред репортери, че 900 бойци от 44 държави са държани в затворите, които американските сили охраняват.

Коментари