След нов съдебен удар в Пенсилвания американският президент Доналд Тръмп е изправен пред все по-голям натиск от страна на Републиканската партия да се откаже от усилията си да обърне резултата от президентските избори и да признае победата на Джо Байдън, пише Ройтерс в свой материал.

След като демократът бе определен за победител преди две седмици, Тръмп и неговият екип заведоха поредица съдебни дела, за да попречат на някои щати да удостоверят изборните си резултати.

Досега усилията на Тръмп се провалиха в съдилищата в Джорджия, Мичиган и Аризона.

Още по темата

В събота Матю Банън, републикански федерален съдия, номиниран за поста от президента Барак Обама, отхвърли сходен иск в Пенсилвания с довода, че става въпрос за „аргументи без основание и спекулативни обвинения“.

За да има някакви шансове за оставане в Белия дом, Тръмп трябва да елиминира 81-хилядната преднина на Байдън в щата, който ще започне удостоверяване на резултатите си в понеделник.

На този фон съпартийци на Тръмп в Конгреса все по-ясно изразяват несъгласието си с държавния глава.

Сенатор Пат Томи заяви, че Тръмп трябва да признае резултатите от вота в началото на месеца. Лиз Чейни, член на ръководния екип на Републиканската партия в Камарата на представителите, също призова президента да уважава „светостта на нашия изборен процес“, ако не постигне успех в съда.

Отказът на Тръмп да отстъпи

В момента Байдън води пред Тръмп с 6 млн. гласа и с 306 на 232 гласа в Избирателната колегия, която ще определи следващия обитател на Белия дом.

През последните няколко седмици той се подготвя да поеме президентския пост, въпреки че администрацията на Тръмп отказва да съдейства. Според някои критици отказът на сегашния президент има сериозни последствия върху националната сигурност и борбата срещу коронавируса, който стана причина за смъртта на 255 000 американци.

Още по темата

За да е напълно сигурно, че ще спечели вота, Тръмп трябва някак си да обърне резултата в три големи щата – безпрецедентно събитие в американската история.

Повторното преброяване на гласовете в Джорджия само потвърди победата на Байдън, като длъжностните лица удостовериха гласуването там този петък. В събота от кампанията на Тръмп обявиха, че ще искат ново преброяване.

В Уисконсин пък от организаторите на изборите обвиниха доброволци на Тръмп, че умишлено бавят повторното преброяване, за което не се очаква да опровергае победата на Байдън.

И след като повторните преброявания и съдебните дела се доказват като недостатъчни, Тръмп се опитва да окаже натиск върху законодателните органи във водени от републиканци щати.

„Надявам се, че съдилищата и/или законодателните органи ще имат… СМЕЛОСТТА да направят, каквото трябва, за да запазят целостта на нашите избори и на самите Съединени американски щати“, написа Тръмп в Twitter след решението в Пенсилвания.

В същото време в петък той извика в Белия дом двама от законодателите в Мичиган. След срещата обаче те заявиха, че не виждат доказателства за необходима намеса. Байдън води Тръмп в щата с 154 000 гласа.

Позицията се подкрепя и от организаторите на изборния процес на различни места в страната, според които няма доказателства за мащабни измами, като и самата администрация на Тръмп по-рано обяви вота за „най-сигурния“ в американската история.

Но продължаващите обвинения на Тръмп все още надъхват неговите най-лоялни привърженици. Половината от републиканците вярват, че изборите са били откраднати от Тръмп, показва проучване на Ройтерс/Ipsos. На много места в страната вече се проведоха демонстрации срещу резултата.

Източник: Investor.BG

Коментари