Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Опозиционният лидер на Беларус Светлана Тихановская обеща, че протестното движение срещу режима на Александър Лукашенко ще надделее въпреки жестоките репресии от властите в Минск, на награждаването й от ЕС за защита права на човека, съобщава АФП.

Ние сме длъжни да победим и ще спечелим“, заяви бившият кандидат за президент в изгнание в Брюксел, приемайки наградата Сахаров от името на опозиционното движение.

„Тази година имам само едно желание, искам всеки беларус, който сега е в затвора или е бил принуден да живее в изгнание, да се върне у дома„, каза Тихановская пред ЕП, която в момента се намира в Литва.

Тихановская поиска по-строг отговор от Европа срещу режима на Лукашенко. „Призоваваме Европа да бъде по-смела в решенията си и да подкрепя хората в Беларус сега – не утре и не някога в бъдеще“, каза Тихановская. „Важни са действията.“

ЕС вече наложи санкции срещу над 50 служители, включително Лукашенко и сина му, а европейските посланици в Брюксел в сряда се съгласиха да добавят още имена в черния списък.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!