Тъмнокожият ликвидатор от Чернобил
Игор Хиряк

Тъмнокожият ликвидатор Игор Хиряк, който имаше възможност да участва в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобил, говори за измислиците в поредицата на американския канал HBO „Чернобил“. Той каза, че с колегите му не са стреляли, а напротив, са хранели кучетата, които били изоставени по време на евакуацията на собствениците.„Чернобил“ – чарът на успешната пропаганда„Чернобил“ – чарът на успешната пропаганда“ е коментар на Петър Волгин в сайта retro.bg. Публикуваме…Jun 19 2019bulmedia.net

„Бездомните кучета са били убивани? Не знам, едно живееше в нашия лагер. Момчетата ходеха на работа, а бездомното куче се прикрепи към нас – хранехме го от нашата дажба. Не видях някой да стреля по животни“, казва Хиряк.

През 1986 г. той е войник в понтонно-мостови полк в Киев, неговото отделение е изпратено да отстраня последиците от аварията в Чернобил. Той каза, че войниците нямали достатъчно храна, но в същото време са имали време да ловуват или да ловят риба.

„Проверката на качеството на храната бе извършена много просто: уловената риба бе изкормена, бе поставен дозиметър в корема й, ако цифрите са по-ниски от тези на околната среда, тогава продуктът се счита за годен за ядене”, обяснява агенцията за методите на радиационните измервания.

В мини-серията на HBO ликвидаторът не харесва и сцените с огромно количество алкохол. Той също е възмутен от това как е показана комуникацията между миньорите и министъра.

Като цяло Игор Хиряк прекарва два месеца и половина в два военни лагера близо до атомната електроцентрала. Много от колегите му са починали, но не е известно доколко е повлияла радиацията, защото след завръщането им у дома мнозина са започнали да пият.

Игор е благодарен на създателите на поредицата за напомнянето за хората, които са участвали в последствията от този ужасен инцидент.Възможна ли е в АЕЦ „Козлодуй“ авария като в Чернобил? Прилики и разлики в реакторитеСъществуват редица значителни проектни и експлоатационни различия между реакторите от чернобилски ти…Jul 4 2019bulmedia.net

Коментари