Талибаните заповядаха край на публичното показване на екзекутирани престъпници

Временното правителство на Афганистан, ръководено от талибаните, забрани публичното показване на екзекутирани престъпници без съдебно разпореждане за това, показват нови укази, издадени в Кабул, информира ДПА.

По време на първия период на талибаните на власт между 1996 и 2001 г. публичните екзекуции обикновено бяха последвани от „обесване“ на тела или части от тялото на публични места, служещи както за последно унижение за предполагаемия престъпник, така и като категорично предупреждение към другите.

Обичаят наскоро бе възроден в някои афганистански провинции, демонстрирайки на умовете на много хора, че талибаните остават фундаментално непроменени въпреки усилията си през последните години да представи по -умерен образ на външния свят.

Новият указ, забраняващ подобни ужасяващи публични прояви, беше издаден в четвъртък вечерта. Включва заповед вместо това да се публикува престъпление на престъпник и наложеното му наказание.

В последния указ на правителството е включена и заповед за гарантиране на сигурността на „важни експерти“ и „известни квалифицирани фигури“, препратка към масовия изтичане на мозъци в Афганистан, откакто талибаните се върнаха на власт, и предложение, което властите искат да попречи на повече добре образовани афганистанци да напуснат страната.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!