Талибаните търсят в Москва икономическа и политическа подкрепа

Делегацията от представители на радикалното движение „Талибани“ възнамерява да поиска на форума в Москва икономическа и политическа подкрепа. Това съобщи пред ТАСС представителят на талибаните заместник -министърът на информацията и културата Забихула Муджахид.

„Ще помолим държавите, участващи в конференцията в Москва, нашите съседи, да ни подкрепят. Особено в икономическата и политико-дипломатическата сфера, така че страните да проявят отговорност и да подкрепят Афганистан“, каза Забихула Муджахид. Според него икономиката на републиката „се нуждае от допълнителна подкрепа“.

Говорителят на талибаните подчерта, че „Афганистан играе важна роля за сигурността и стабилността в региона“, а делегацията планира да обсъди съответните въпроси. „Естествено, конференцията ще обсъди икономически и политически въпроси, както и проблеми със сигурността в региона и Афганистан„, уточни Забихула Муджахид.

Талибаните потвърдиха, че тяхната делегация на консултациите в руската столица ще бъде оглавена от заместник-ръководителя на временното афганистанско правителство Маулави Абдул Салам Ханафи. Той включва също афганистанския външен министър Маулави, Амир Хан Мотаки, назначен от талибаните, и редица други министри.

Руското външно министерство съобщи, че се очаква представители от 10 държави от региона да присъстват на събитието. Московският формат е създаден през 2017 г. въз основа на шестстранния консултативен механизъм на специалните пратеници на Русия, Афганистан, Индия, Иран, Китай и Пакистан.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!