Талибаните хвалят атентаторите самоубийци, предлагат на семействата им пари и земя

Талибаните похвалиха атентаторите самоубийци, загинали по време на войната срещу бившето правителство и неговите западни съюзници, и предложиха на семействата им парични суми и обещания за земя. Това се посочва в изявление на вътрешното министерство на радикалните ислямисти, които от август управляват Афганистан, информира „Ройтерс“.

Действащият министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани, за чиято глава САЩ дават 10 млн. долара награда като „специално посочен световен терорист“, се срещна със семействата на церемония в хотел „Интерконтинентал“ в Кабул, който беше нападнат от атентатори самоубийци през 2018 г.

Официални снимки от срещата вчера затъмниха лицето му.

„В речта си министърът похвали джихада и жертвите на мъчениците и муджахидините и ги нарече герои на исляма и страната“, се уточнява в изявление на министерството в „Туитър“.

Семействата на атентаторите самоубийци получиха дрехи, 10 000 афгани (111 долара) и обещаха парцели земя.

Хакани пое от баща си Джалалудин Хакани като ръководител на мрежата „Хакани“, екстремистка групировка, свързана с талибаните, която беше обвинена от западните разузнавателни служби за някои от най-кървавите самоубийствени атаки на войната.

Той е издирван за разпит от ФБР във връзка с нападение срещу друг хотел в Кабул през 2008 г., при което са убити шестима души, включително американски гражданин.

След победата на талибаните над подкрепеното от Запада правителство, което се срина през август, екстремистите от „Ислямска държава“ извършиха поредица от самоубийствени атентати срещу джамии и други цели, убивайки стотици цивилни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!