понеделник, юни 24, 2024

Тайван вярва в американската подкрепа

Президентът на Тайван Цай Инг-вен вярва, че Съединените щати ще защитят острова, в случай че Китай започне военен удар. Това заяви тя в интервю за CNN, излъчено в сряда.

„Имам вяра, че американските сили ще помогнат за защитата на Тайван, каза Цай като добави, че ангажиментът на Вашингтон включва изпращане на американци да обучават тайванските военни. Тази програма е била потвърдена пред AFP от служител на Пентагона по-рано този месец.

Но тя също така настоя, че се надява, че Китай и Тайван могат да „съжителстват мирно“ въпреки сегашната атмосфера на ръба на ножа. Въпреки постоянните заплахи и агресия от Пекин, Цай каза пред CNN, че е готова да се срещне със Си, за да се справят с различията в техните политически системи.

„Можем да седнем и да поговорим за нашите различия и да се опитаме да се уговорим, така че да можем да съжителстваме мирно“, каза тя.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че Вашингтон е готов да защити Тайван от всяка китайска инвазия. Забележките бяха отхвърлени от Белия дом, който иска да запази неяснота дали ще се намеси военна, ако Китай атакува.

Китай заяви в сряда, че Тайван няма право да се присъедини към ООН. Това се случва само ден, след като държавният секретар Антони Блинкън потвърди подкрепата на САЩ за този ход.

„Тайван няма право да се присъедини към ООН, каза Ма Сяогуан, говорител на Службата по въпросите на Тайван в Пекин, цитиран АФП. Обединените нации е международна организация, съставена от суверенни държави. Тайван е част от Китай“, добави Сяогуанг.

Въпреки че администрацията на американския президент Джо Байдън декларира, че все още признава политиката на „Единен Китай“, напрежението между САЩ и Китай нарасна заради Тайван.

Блинкън обяви, че подкрепата на САЩ за значителното участие на Тайван в системата на ООН е прагматичен, а не политически въпрос.

„Фактът, че Тайван участва активно в някои специализирани агенции на ООН през по-голямата част от последните 50 години, е доказателство за стойността, която международната общност придава на приноса му, настоя той.

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву и други висши служители на Тайван приветстваха подкрепата на САЩ за ООН.

„Ще продължим да се борим за правата си в международни организации, каза Ву.

Ву също така отбеляза нарастващото напрежение с Китай, като каза, че ситуацията „става по-опасна“.

Байдън каза по време на кметството миналата седмица, че САЩ ще бъдат готови да влязат в защита на Тайван, ако Китай нахлуе на острова.

Китай отдавна поддържа позицията, че островът е под негов контрол и обеща повторно обединение в бъдеще.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!