понеделник, юли 15, 2024

СЗО: Преследването на стаден имунитет е неетично

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) изключи подхода да се търси стаден имунитет за справяне с пандемията от коронавирус, информира Би Би Си.

Стадният имунитет се случва, когато голяма част от населението е имунизирано от заболяване с ваксини или чрез масово разпространение на болестта.

Някои смятат, че трябва да се позволи на коронавируса да се разпространи в отсъствието на ваксина.

Но генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че такъв подход е „научно и етично проблематичен“.

Повече от 37 млн. души са заразени с коронавирус по света, а над 1 милион са починали.

В момента се разработват стотици ваксини срещу коронавируса, като няколко са в напреднала фаза, но все още няма одобрена на международно ниво.

На пресконференция Гебрейесус предупреди, че остават неясни дългосрочните последици от коронавируса, както и силата и продължителността на имунния отговор.

„Стаден имунитет се постига със защита на хората от вирус, а не с излагането им. Никога в историята на общественото здраве стадният имунитет не е използван като стратегия за отговор срещу епидемия, а да не говорим при пандемия“, подчерта той.

Шефът на СЗО добави, че серопревалентните тестове – където кръвта е тествана за антитела – показват, че само 10% от хората са се заразили с коронавирус в повечето държави.

Ако позволим Covid-19 свободно да се разпространява, това означава да позволим ненужни случаи на заразяване, страдание и смърт, предупреди Гебрейесус.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!