СЗО предупреждава за дългосрочно въздействие на COVID-19 върху психичното здраве

Въздействието на пандемията върху психичното здраве ще бъде „дългосрочно и широкообхватно„. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО), след като експерти и ръководители призоваха за действия срещу тревожността и стреса, свързани с COVID-19, информира „Франс прес“.

Всички са засегнати по един или друг начин„, отбеляза СЗО в изявление в началото на двудневна среща в Атина със здравни министри от десетки страни.

Допълва се, че „тревогите около предаването на вируса, психологическото въздействие на затварянията и самоизолацията“ са допринесли за криза с психичното здраве, заедно със стресовете, свързани с безработицата, финансовите притеснения и социалното отчуждение.

Въздействията на пандемията върху психичното здраве ще бъдат дългосрочни и с трайни последици„, се изтъква в изявлението.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге подчерта, че психичното здраве трябва да се смята за „фундаментално човешко право„, подчертавайки как вирусът е разрушил много човешки животи.

„Пандемията разтърси света“, отбеляза той на конференцията.

„Повече от четири милиона човешки живота са загубени в световен мащаб, поминъци са унищожени, семейства и общности са разделени, бизнеси фалираха, а хора са лишени от възможности„, обрисува тежката ситуация Клуге.

СЗО призова за укрепване на услугите за психично здраве като цяло и подобряване на достъпа до грижи чрез технологии.

Тя също така призова за по-добри услуги за психологическа подкрепа в училища, университети, работни места и за хората на фронтовата линия на борбата срещу COVID-19.

Министрите изслушаха 38-годишна гъркиня, наречена Катерина, която им разказа как се е лекувала от психиатрично разстройство от 2002 г. и се е справяла добре, докато пандемията не удари.

Тя вече не е можела да присъства в групи за лична подкрепа и не е можела да види баща си, което я е принудило да ускори лечението си.

„Натискът на социалната изолация доведе до повишена тревожност“, оплака се тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!