Свидетел в дело срещу Нетаняху в Израел загина с малък самолет до гръцкия остров Самос

Двама души са загинали, когато лек самолет се разби в морето близо до гръцкия остров Самос, съобщиха гръцките власти, цитирани от „Аарец“ и „Таймс оф Израел“.

Двамата загинали са идентифицирани като Хаим Гарон и съпругата му Ести, последният от които бе заместник-ръководител в Министерството на комуникациите на Изрел и свидетел на обвинението в процеса за корупция срещу бившия премиер Бенямин Нетаняху.

Малкият частен самолет, който е летял от Израел за гръцкия остров с двама души на борда, се е разбил близо до летището на острова.

„Извадихме две тела от мястото“, каза служител на бреговата охрана пред „Ройтерс“, без да предостави повече подробности. „Самолетът се разби на около миля южно от летището“, коментира втори служител.

Причината за катастрофата остава неясна, въпреки че се подозира техническа неизправност в самолета. Двамата израелци са летели с едномоторен самолет. Самолетът Cessna 172 е изчезнал от радарите.

Нетаняху е съден по три случая за корупция, известни като дело 1000, дело 2000 и дело 4000. В случай 4000, най -сериозното от трите, се твърди, че Нетаняху е злоупотребил с правомощията си, когато е бил министър-председател и министър на комуникациите от 2014 г. до 2017г.

Нетаняху е обвинен, че използва позицията си с цел незаконно и доходоносно облагодетелстване на бизнес интересите на Шаул Елович, контролиращия акционер на телекомуникационната компания Bezeq. В замяна Елович предоставил на Нетаняху и семейството му положително отразяване, включително позволявайки на сътрудниците и членовете на семейството на тогавашния премиер да диктуват редовно редакционно съдържание и политика.

През май 2020 г. Гарон, адвокат по образование, говори с Радио 103FM за показания, които даде в процеса срещу Нетаняху, и каза, че то е свързано с развитието на оптична инфраструктурата в страната, комуникационната индустрия и телефонните услуги. Разпитан дали някога е бил свидетел на някаква престъпна дейност в министерството, Герон отговаря, че „съдът е единственият, който може да определи дали нещо е престъпно или не“.

Той подчерта, че не е разпитван за сделката Bezeq-Yes, която е ключов елемент от процеса. Тази сделка, която продължи през 2015 г., е на стойност стотици милиони долари за Елович, според държавното обвинение, а предполагаемата намеса на Нетаняху да я одобри като министър на комуникациите бе част от неговото незаконно споразумение.

Процесът срещу Нетаняху се възобнови в понеделник с продължаване на кръстосан разпит на ключов държавен свидетел, бивш изпълнителен директор на уебсайта на Walla Илан Йешуа.

Дело 1000 включва обвинения, че Нетаняху получава незаконни подаръци от милиардери. Дело 2000 включва отделна предполагаема сделка с издателя на ежедневника Yedioth Ahronoth, Арнон Мозес, за положително отразяване в медиите в замяна на законодателство, което отслабва конкуренти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!