Светът не е по-близо до отговор за произхода на COVID-19 въпреки разследването на СЗО

Въпреки посещението в Китай от екип от международни експерти през януари, светът не е по-близо до отговор за произхода на COVID-19 според един от авторите на отворено писмо, призоваващо за ново разследване на пандемията, информира „Ройтерс“.

„Към този момент ние не сме по-напреднали в сравнение с преди година„, настоя Николай Петровски, експерт по ваксини от университета „Флиндерс“ в австралийския град Аделаида и един от 26-те световни експерти, подписали отвореното писмо.

През януари екип от учени, избрани от Световната здравна организация (СЗО), посети болници и изследователски институти в Ухан, централния китайски град, където беше идентифициран за първи път новият коронавирус, в търсене на улики за произхода на COVID-19.

Но мисията беше подложена на критики, като критиците обвиняват СЗО, че разчита твърде много на политически компрометирани китайски теренни работи и данни.

Членовете на екипа също така заявиха, че Китай не е склонен да споделя жизненоважни данни, които биха могли да покажат, че COVID-19 е циркулирал месеци по-рано от първоначално признатото.

В отвореното писмо се казва, че мисията на СЗО „не разполага с мандат, независимост или необходимия достъп за извършване на пълно и неограничено разследване“ на всички теории за произхода на COVID-19.

„Всички възможности остават на масата и все още не съм видял нито една независима научна информация, която да изключва някоя от тях“, отбелязва Петровски.

На пресконференция по повод края на посещението на мисията на СЗО в Ухан, ръководителят на екипа Питър Бен Ембарек изключи възможността вирусът да е изпуснат от лаборатория в Ухан.

Ала Петровски подчерта, че „няма никакъв смисъл“ да се изключва която и да е възможност и каза, че целта на отвореното писмо е „да получи потвърждение в световен мащаб, че все още никой не е идентифицирал източника на вируса и трябва да продължим да търсим“.

„Нуждаем се от отворено съзнание, а ако затворим някои пътища, тъй като те се смятат за твърде чувствителни, това не е начинът, по който действа науката“, изтъкна ученият.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!