събота, февруари 24, 2024

Светът навлиза в нова ера, загърбил рационалността и Просвещението

Светът навлиза в нова ера, характеризираща се с отклонение от принципите на рационалността и нарастването на расизма и нетърпимостта, но световната общност трябва да положи усилия, за да предотврати толерирането на триумфа на тези разрушителни идеи, коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш във видеопослание към участниците в заседание на Икономическия и социален съвет на ООН.

„Някои наблюдатели стигнаха до тъжното заключение, че нашият свят навлиза в ера загърбил Просвещението. Ценностите на Просвещението – предимството на разума, толерантността и взаимното уважение – изчезват. На тяхно място, както виждаме са национализмът, популизмът, ксенофобията, неонацизмът. Расизмът е в центъра на тази лудост“, обясни той.

Гутериш призова страните от световната общност да се борят срещу расизма и то постоянно. „Расизмът е многостранен културен феномен. Победата над него изисква усилия всеки ден и на всички нива“.

Генералният секретар на ООН подчерта необходимостта от борба с расизма във всичките му проявления. „Виждаме прояви на расизъм и дискриминация в нарастващ антисемитизъм, омраза към мюсюлманите, преследване на християнски малцинства и други форми на нетърпимост и ксенофобия, които се проявяват по целия свят„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!