„Страшни“ констатации, светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Най-новите климатични планове на страните ще осигурят само малък процент от съкращенията на емисиите, необходими за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Това обявиха Организацията на обединените нации (ООН) в унизителна оценка преди срещата на високо равнище COP26 за климата, информира „Франс прес“.

Само дни преди срещата в Глазгоу, която се определя като решаваща за дългосрочната жизнеспособност на Парижкото споразумение за климата, Програмата на ООН за околната среда (UNEP) подчерта, че националните планове за намаляване на въглеродното замърсяване представляват „слаби обещания, които все още не са изпълнени“.

В своята годишна оценка на разминаванията с емисиите, UNEP изчислява пропастта между емисиите, които трябва да бъдат отделени от страните, и нивото, необходимо за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса – най-амбициозната цел на Парижкото споразумение.

Организаторите на COP26 казват, че искат страните да се ангажират да поддържат Земята в курс към целта от 1,5 градуса чрез удвоени обещания за декарбонизиране на икономиките си.

Но според UNEP дори най-актуалните и амбициозни планове от около 120 държави поставят света на път да се затопли с 2,7 градуса.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че днешният доклад показва, че светът „все още е на път за климатична катастрофа“.

„Докато световните лидери се подготвят за COP26, този доклад е поредният гръмотевичен сигнал за събуждане. Колко са ни необходими“, запита той. 

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. подписалите го страни трябва да представят нови планове за намаляване на емисиите – известни като национално определени вноски – на всеки пет години, всеки по-амбициозен от предишния.

UNEP уточни, че най-новите ангажименти ще намалят със 7,5% по-рано прогнозираните нива на емисии през 2030 г.

За да се запази траектория за постигане на целта от 1,5 градуса, е необходимо намаление с 55%.

30-процентно намаление е необходимо за затопляне с 2 градуса, праг, който Парижкото споразумение ангажира страните да поддържат температурите „доста под“ него.

„За да имаме шанс да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса, имаме осем години, за да намалим почти наполовина емисиите на парникови газове“, предупреди изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен.

„Осем години, за да се направят плановете, да се въведат политики, да се прилагат и в крайна сметка да се постигнат съкращенията“, подчерта той.

UNEP заяви, че COVID-19 пандемията е довела до „безпрецедентен“ спад на глобалните емисии от 5,4% през 2020 г.

Дори и това обаче не беше достатъчно, за да се намали разликата между текущата траектория на емисиите на човечеството и света от 1,5C.

Поставяйки предизвикателството в ясна перспектива, той каза, че страните трябва да намалят CO2 и неговия еквивалент в други парникови газове с допълнителни 28 милиарда тона до 2030 г.; Само емисиите на въглероден диоксид се очаква да достигнат 33 милиарда тона през 2021 г.

Съавторът на доклада Ан Олоф каза пред AFP, че той показва, че е имало „известен напредък“ по отношение на емисиите след Парижкото споразумение.

„Новите ангажименти (NDC) намаляват 4 гигатона CO2 еквивалент годишно до 2030 г. в сравнение с последните“, каза тя.

„Но далеч не е достатъчно, разбира се. Като цяло сме много далеч от това, където трябва да бъдем.“

Междуправителственият панел по изменението на климата през август заяви, че Земята може да достигне прага от 1,5C веднага след 2030 г. и да бъде постоянно над него до средата на века.

В доклада във вторник се казва, че дори ако всички обещания за нетна нулева стойност са изпълнени в пълен размер, има 66% шанс повишаването на температурата да бъде ограничено до 2,2C.

„Дори при този сценарий все още има повече от 15 процента шанс глобалното затопляне да надхвърли 2,5 градуса по Целзий до края на века и малко от 5 процента шанс да надхвърли 3 градуса по Целзий“, се казва в доклада.

Ohloff нарече откритията „страшни“.

„Това отново подчертава, че трябва да отидем възможно най-ниско (емисиите),“ каза тя.

Тазгодишният доклад за разликата в емисиите се фокусира върху ролята на метана, най-мощния парников газ, в глобалното отопление.

Той установи, че съществуващите технически мерки могат да намалят емисиите на метан, създадени от човека, с 20 процента годишно, с малки или никакви допълнителни разходи за индустрията.

В него също така се казва, че плановете на много от 49-те държави, които са поели нетни нулеви обещания, остават „неясни и не са отразени в NDC“.

„Светът трябва да се събуди за непосредствената опасност, пред която сме изправени като вид“, каза Андерсен.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!