вторник, април 16, 2024

Стотици пострадали при нови протести в Колумбия

Стотици пострадали при нови протести в Колумбия. За това съобщи по-рано днес местен клон на „Червения кръст“. В „Туитър“ се съобщава за поне 139 ранени демонстранти и полицаи, на които е оказана медицинска помощ. 

Сред основните получени травми са 96 случая на увреждане на очите, 36 наранявания на главата, лицето или крайниците, както и кървене от носа, прободна рана, отравяне и едно нараняване от пътнотранспортно произшествие.

Междувременно, националният стачен комитет, който организира антиправителствените протести, заяви, че властите не искат да ускорят преговорния процес за отмяна на демонстрациите. Подписването на споразумение между страните беше отложено за четвъртък. Лидерите на протеста свикаха нова обща демонстрация в сряда, в която взеха участие 300 общини и големи градове в цялата страна.

Припомняме, че в началото на седмицата беше съобщено, че повече от 2050 души са били ранени в Колумбия от 28 април насам – когато започнаха протестите срещу властта в страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната на републиката.

„От 28 април до 23 май са били ранени 1040 цивилни и 1011 полицаи“, се каза в съобщение, публикувано на страницата в Twitter.

Отбеляза се, че през този период от полицията са били задържани 954 души. Освен това правоохранителните органи са конфискували 26 226 единици хладно оръжие, 988 единици огнестрелно оръжие и 452 единици пневматично оръжие.

Демонстрациите срещу данъчната реформа започнаха в Колумбия на 28 април. До безредици се стигна в Богота, Кали, Меделин и други градове.

Хората бяха разгневени от данъчни промени, които имат за цел да се запълни фискалната дупка, свързана с пандемията. Правителството настоя, че данъчната реформа е жизненоважна за стабилизиране на финансите на Колумбия. Планът включва нови или увеличени данъци за гражданите и собствениците на фирми, както и изравняване на данъка върху продажбите на комунални услуги и някои храни. Намаляват се или направо се премахват някои данъчни облекчения за бизнеса, като тези за продажби на продукти. Синдикатите призоваха за национална стачка в отговор на закона, което доведе до протестите.

Президентът Иван Дюке поиска от конгреса си да оттегли закона и спешно да преработи мерките. След това финансовият министър Алберто Караскиля подаде оставката си след ден на срещи с държавния глава.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!