Срещата на ръководителите на Южна Корея и Япония отменена заради скандал със сексуални нападки

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин няма да посети Токио за предстоящата Олимпиада, съобщиха от кабинета му, отменяйки плановете за негова първа среща с японския премиер Йошихиде Суга, предаде „Ройтерс“.

Обявлението дойде, след като Сеул протестира във връзка с информация в петък, че високопоставен дипломат в японското посолство в Сеул е казал, че Мун „мастурбира“, когато описва усилията му за подобряване на отношенията между двете страни.

„Президентът Мун реши да не посещава Япония“, отбеляза прессекретарят на Мун по време на пресконференция и допълни: „Тъй като Олимпийските игри в Токио са мирен фестивал за всички хора по света, ние се надяваме, че Япония ще ги домакинства безопасно и успешно.“

Този скандал допълнително възпали отношенията между двете страни, враждуващи заради териториални претенции и тяхната военновременна история, разваляйки всички останаващи надежди, че игрите в Токио може да предложат нов старт за двустранно и регионално сътрудничество.

Японският вестник „Йомиури“ по-рано днес съобщи, че Мун Дже-ин ще се срещне със Суга в Токио в петък, точно в началото на Олимпийските игри. Но и двете правителства бързо отрекоха среща да е била финализирана, а кабинетът на Мун се позова на „пречка в последния момент“.

Суга и Мун са планирали да обсъдят въпроси, които обтягаха отношенията от десетилетия, включително компенсации за корейци, принудени да работят в японски фирми и военни бордеи по време на колониалното управление на Япония в периода 1910-1945 г.

Япония също така планира да замени дипломата си в Сеул след коментарите му за Мун, пише японският вестник.

Говорителят на японското правителство заяви, че посланикът е предупредил заместника във връзка с коментарите.

„Коментарите бяха неуместни като дипломат и смятаме, че е много жалко“, каза главният секретар на кабинета Кацунобу Като на редовен брифинг.

Запитан за доклада за отстраняването на дипломата, Като каза, че това е въпрос на външния министър и не предоставя допълнителни подробности.

Среща на върха между двамата лидери не е била решена, но ако Мун реши да посети, Япония ще го настани, добави Като.

Заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чой Джонг-кун призова посланика на Япония Коичи Айбоши в събота да протестира.

„Той също така поиска японското правителство незабавно да предприеме осезаеми и надлежни стъпки, за да предотврати повторение на подобна ситуация“, се казва в изявление на външното министерство.

Този месец Суга нарече отношенията между Япония и Южна Корея „много трудни“, като добави, че задачата на Сеул е да се справи.

По-рано Муун се надяваше, че Олимпийските игри могат да предложат възможност на Северна и Южна Корея да подобрят отношенията и да съживят мирните преговори, преди Пхенян да обяви, че няма да участва поради опасения от коронавирус.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!