Среща на ръководителите на Южна Корея и Япония отменена заради скандал със сексуални нападки

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин няма да посети Токио за предстоящата Олимпиада, съобщиха от кабинета му, отменяйки плановете за негова първа среща с японския премиер Йошихиде Суга, предаде „Ройтерс“.

Обявлението дойде, след като Сеул протестира във връзка с информация в петък, че високопоставен дипломат в японското посолство в Сеул е казал, че Мун „мастурбира“, когато описвал усилията му за подобряване на отношенията между двете страни.

„Президентът Мун реши да не посещава Япония“, отбеляза прессекретарят на Мун по време на пресконференция и допълни: „Тъй като Олимпийските игри в Токио са мирен фестивал за всички хора по света, ние се надяваме, че Япония ще ги домакинства безопасно и успешно.“

Този скандал допълнително възпали отношенията между двете страни, враждуващи заради териториални претенции и тяхната военновременна история, разваляйки всички оставащи надежди, че игрите в Токио може да предложат нов старт за двустранно и регионално сътрудничество.

Японският вестник „Йомиури“ по-рано днес съобщи, че Мун Дже-ин ще се срещне със Суга в Токио в петък, точно в началото на Олимпийските игри. Но и двете правителства бързо отрекоха среща да е била финализирана, а кабинетът на Мун се позова на „пречка в последния момент„.

Суга и Мун са планирали да обсъдят въпроси, които обтягаха отношенията от десетилетия, включително компенсации за корейци, принудени да работят в японски фирми и военни бордеи по време на колониалното управление на Япония в периода 1910-1945 г.

Япония също така планира да замени дипломата си в Сеул след коментарите му за Мун, пише японският вестник.

Говорителят на японското правителство уточни, че посланикът е предупредил заместника във връзка с коментарите.

„Коментарите бяха неуместни като дипломат и смятаме, че това е много жалко“, отбеляза главният секретар на японското правителство Кацунобу Като на редовна пресконференция.

Запитан за информацията за отстраняването на дипломата, Като посочи, че това било въпрос на външния министър и не е предоставил допълнителни подробности.

Среща между двамата ръководители не е била решена, но ако Мун е решил да посети, Япония би го настанила, добави Като.

Заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Чой Чен-кун привика посланика на Япония Коичи Аибоши в събота, за да протестира.

„Той също така поиска японското правителство незабавно да предприеме осезаеми и надлежни стъпки, за да предотврати повторение на подобна ситуация„, се изтъква в изявление на външното министерство.

Този месец Суга нарече отношенията между Япония и Южна Корея „много трудни“, като добави, че било работа на Сеул да се занимае с проблемите.

По-рано Мун Дже-ин се надяваше, че Олимпийските игри могат да предложат възможност на Северна и Южна Корея да подобрят отношенията и да съживят мирните преговори, преди Пхенян да обяви, че няма да участва заради опасения във връзка с коронавируса.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!