гледано: 515   Още видео

Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5
0 гласа

Работните заплати, право на сдружаване и стачка, пазарът на труда, определяне на равнището на възнаграждения съгласно Договора за създаване и функциониране на Европейския съюз (ЕС), са прерогативи на страните членки, а не на Европейската комисия. Това мнение, по повод планираните социални инициативи на Европейската комисия за 2020 г., в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Още по темата

Как се определя дали една минимална работна заплата е справедлива?

„Има широк кръг от фактори и индикатори, които Европейската комисия е сложила в този документ. България е на челните места с висока минимална работна заплата, тоест тя е справедлива“, смята тя.

„Има препоръка в България да не се определя административно работната заплата. Страните, в които няма минимална работна заплата, безработицата е 1,4 пъти по-малка. Равнището на доходите 1,6 пъти по-високо – например, в държави като Швеция, Австрия, даде пример д-р Ангелова. – Тези страни реагираха спрямо предложението на Комисията да се намеси в социалното договаряне. Където има работещ социален диалог, е добре социалните партньори да определят работните заплати.“

Още по темата

Тя напомни, че Европейската комисия прие т. нар. „таксономия“, която от тук нататък ще ръководи достъпа до финансови средства както от банки, така и на капиталовите пазари.

“Тя е доста рестриктивна и не отчита спецификите на регион като нашия. От нея ще пострадат всички сектори, които не са климатично неутрални. Трябва да поискаме ясна пътна карта така, че енергетиката да не пострада силно“, коментира д-р Ангелова.

По повод европейската стратегия за равенство между половете и задължителните мерки за прозрачност при заплащането тя подчерта, че разликата в заплащането между жени и мъже все още е 16%.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Източник: Investor.BG

Коментари