Гергана Лазарова

Спортният свят тъгува! Световният шампион от Формула 1 Ники Лауда почина на 70-годишна възраст. Новината е потвърдена от семейството му.

Спортният свят тъгува
Ники Лауда

Още от Свят

Австриецът си отиде 3 месеца след трансплантация на бял дроб, след която получи сериозни усложнения. Преди това той беше претърпял две трансплантации на бъбрек – през 1997-а и 2005 г.

Ники Лауда е признат за една от най-влиятелните личности в историята на Формула 1. През 1976-а той участва в една от най-тежките катастрофи, когато болидът му се удари в предпазно заграждение на „Нюрбюргринг“ и избухна в пламъци.

Лауда бе спасен, но остана с тежки изгаряния по лицето и тялото, а мнозина смятат, че здравословни му проблеми през годините са пряко следствие от инцидента.

Семейството на Ники Лауда излезе с официално писмо до медиите, в което обявява кончината на легендата на Формула 1. Трикратният шампион е починал на 70-годишна възраст в понеделник вечерта.

„С дълбока тъга съобщаваме, че любимият ни Ники спокойно заспа вечния си сън в понеделник (20 май 2019 г.) в присъствието на семейството си. Уникалните му постижения на спортист и ръководител ще останат незабравими. Неуморното му желание за работа, целеустремеността и куражът му остават пример за подражание и стандарт за всички нас. Извън публичните си прояви той беше любящ и грижовен съпруг, баща и дядо. Много ще ни липсва“, пише в електронното писмо, разпространено до медиите.

„Ники Лауда почина! Мога да потвърдя това и нищо повече не мога да кажа“, беше коментарът на д-р Валтер Клепетко, който през миналото лято направи сложна белодробна трансплантация на легендарния пилот.

Ники Лауда е шампион на Формула 1 за 1975, 1977 и 1984 г. През 1976 г. оцелява след зловещ инцидент на пистата „Нюрбургринг“, при който е издаден от горящия болид и се налагат много операции по присаждане на кожа, а белите му дробове са сериозно увредени. Още по време на състезателната си кариера основава авиокомпания. Работи като телевизионен експерт, а в последните години беше и управлението на отбора Мерцедес от Формула 1.

Заради сериозните последици от катастрофата през 1976 г. Лауда два пъти се подлага на бъбречна трансплантация. През 1997 година донор става по-малкият му брат Флориан. Когато този орган също отказва да работи, следва нова операция през 2005 г. Този път своя бъбрек дава съпругата му Биргит Ветцингер. През миналото лято легендарният австриец се подложи на трансплантация на бял дроб, а заради тежка настинка беше приет в болница и този януари. Вчера влезе в лечебно заведение за последен път в живота си.

Коментари