спецзвено

Първо започна дестабилизационна кампания в Молдова, последвана от отравяне на търговец на оръжие в България, а след това и осуетения преврат в Черна гора. Миналата година имаше опит за убийство на бивш руски шпионин във Великобритания с помощта на химическо бойно вещество. Въпреки че операциите носеха пръстовите отпечатъци на руските разузнавателни служби, първоначално властите ги разглеждаха като изолирани, несвързани атаки, пише Майкъл Швирц в анализ за Ню Йорк таймс.  Западните служители по сигурността сега стигнаха до заключението, че тези операции и потенциално много други са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа, извършена от елитно спецзвено в руската разузнавателна система, квалифицирано в подривни действия, саботажи и убийства.

Въпросното звено било толкова засекретено, че за него не знаят нищо дори и други служители на руските спецслужби, изтъква изданието.

Спецзвеното работи най-малко от десетилетие, но властите в западните страни са го разкрили едва наскоро. Служители на разузнаването в четири западни държави твърдят, че не е ясно колко често звеното се мобилизира и предупреждават, че е невъзможно да се знае кога и къде неговите агенти ще нанесат удар.

Целта на Отряд 29155, за който досега не е съобщавано, подчертава степента, в която руският президент Владимир Путин активно се бори срещу Запада чрез своя тип хибридна война – смесица от пропаганда, хакерски атаки и дезинформация, както и открита военна конфронтация.

„Смятам, че бяхме забравили колко органично безскрупулни могат да бъдат руснаците“, изтъква Питър Цуак, пенсиониран офицер от военното разузнаване и бивш военен аташе в посолството на САЩ в Москва, като допълва, че не бил запознат със съществуването на звеното.

„Ню Йорк Таймс“: „НАП-лийкс“ е с почерка на военното разузнаване на Русия„НАП-лийкс“ носи почерка на руското военно разузнаване, сензационно пише американският вестник „Ню Й…Aug 15 2019bulmedia.net

Отряд 29155 се състои от „сериозни момчета“, които преди са работили под прикритие в чужди страни, допълва вестникът, позовавайки се на разказ на неназован пенсиониран офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Подразделението се ръководи от генерал Андрей Аверянов, който е завършил военната академия в Ташкент през 1988 г. Също така сред ръководителите, по информация на американското издание, е и Анатолий Чепига, който се смята за един от преките извършители на опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

В статията се твърди, че членове на отряд 29155 не са отговорни само за отравянето на бившия служител на ГРУ Скрипал и дъщеря му Юлия, но и за редица други събития, включително опитът за преврат в Черна гора, кампанията за дестабилизация в Молдова и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. В същото време западни експерти изтъкват, че е невъзможно да се предвиди кога спецзвеното отново ще извърши поредната си операция.

Шефът на Националното разузнаване на САЩ подаде оставка заради ТръмпБившият републикански сенатор многократно се сблъскваше с президента заради руската намеса в изборит…Jul 29 2019bulmedia.net

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри на 4 март 2018 г. Британските следствени органи твърдят, че са били отровени с нервнопаралитичното вещество „новичок“. За покушението срещу семейство Скрипал британските власти обвиниха руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов.

По-късно британската разследваща група Bellingcat заедно с изданието Insider публикува резултатите от собственото си разследване. Според тях Боширов е псевдоним на служителя на ГРУ Анатолий Чепига, който през 2014 г. получи званието „Герой на Русия“. Твърдеше се също, че Петров всъщност е псевдоним на Александър Мишкин. Москва, както винаги, отрече всичко това.
Синът на шефа на британското разузнаване МИ6 загина в катастрофа22-годишният син на шефа на разузнавателната служба на Велкобритания е загинал в автомобилна катастр…Apr 3 2019bulmedia.net

Коментари