S&P 500 не успя да задържи ръстовете по-малко от час преди края на търговията във вторник заради спадовете при някои от големите имена в технологичния сектор, предава CNBC.

Индексът на по-широкия пазар е надолу с 0,8% и завърши деня на ниво от 3333,69 пункта. Ръстът на индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average също се изпари и той отписа 104,53 пункта от стойността си, достигайки равнище от 27 686,91 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,69% до ниво от 10 782, 82 пункта.

По-рано през деня S&P 500 беше само на 0,5% от историческия си връх от 19 февруари.

Книжата на Facebook и на Amazon поевтиняха с по над 1%, наред с книжата на Microsoft. Цената на акциите на Apple и на Netflix отбеляза спад от по над 2%. Книжата на Alphabet поевтиняха с 0,6%. Загубите неутрализираха ръстовете от акции, които се възползват от отварянето на икономиката.

Книжата на Gap поскъпнаха с над 3%, а тези на Norwegian Cruise Line отбелязаха ръст от 4%. Цената на акциите на Wynn Resorts и на Simon Property също се повиши.

S&P 500 и Dow отбелязаха ръст по-рано през деня, след като местни информационни агенции съобщиха, че руският президент Владимир Путин е заявил, че страната му е получила регулаторно одобрение на първата в света ваксина срещу COVID-19.

Макар че има скептицизъм дали Русия е разработила безопасна ваксина толкова бързо, новината предизвика оптимизъм сред инвеститорите за надпреварата за ваксина.

Ръководител на Johnson & Johnson съобщи пред Ройтерс, че компанията може да произведе 1 млрд. дози от кандидата си за ваксина, ако тя се окаже успешна. Въпреки това книжата на J&J поевтиняха с 0,3%.

„Пазарите очакват по-добри дни. Макар че времевите рамки са несигурни, фондовият пазар изразява увереност, че в крайна сметка пандемията ще бъде прекратена с ваксина или няколко ваксини и междувременно ще бъдат създадени по-добри лекарства“, коментира Джеф Бушбиндер, стратег в компанията LPL Financial.

През уикенда Goldman Sachs повиши перспективите си пред американската икономика, като прогнозира, че поне една ваксина ще бъде одобрена до края на тази година и че лекарството ще получи повсеместно разпространение до второто тримесечие на следващата година.

Инвеститорите все пак трябва да се справят с несигурната съдба на допълнителните стимули за икономиката заради коронавируса, които целят да подкрепят изпитващите затруднения американци по време на пандемията.

Финансовият министър Стивън Манучин заяви в понеделник, че Белият дом е отворен да възобнови преговорите с демократите и да сложи повече пари на масата за постигане на компромис. Но лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл каза във вторник, че преговорите с демократите са в безизходица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до ниво от съответно 0,643% и 1,332.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,11% до 93,68 пункта. Еврото поевтинява минимално до ниво от 1,174 долара, а паундът отписва 0,16% от стойността си до 1,305 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,53% до 106,51 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи въпреки очакванията за икономически стимули в САЩ, които да подкрепят най-големия потребител на петрол в света, както и скока на търсенето в Азия на фона на повторното отваряне на икономиките.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 33 цента до 41,61 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, отписаха 37 цента от стойността си до 44,64 долара за барел.

Златото записа най-лошия си ден от седем години заради завърналия се апетит към риск след окуражителни данни за икономиката и надеждите за нов пакет от мерки в подкрепа на американската икономика. Американските фючърси върху благородния метал поевтиняха с 4,6% до 1946,30 долара за тройунция.

Другите ценни метали също пострадаха, като цената на среброто намаля с 13,8% до 25,24 долара за тройунция – най-големия й еднодневен спад от октомври 2008 г. насам. Платината поевтиня с 4,7% до 940,08  долара, а паладият също отписа 4,7% от стойността си до 2116,33 долара за тройунция.

Източник: Investor.BG

Коментари