Олег Кононенко изследва външната част на "продупчения" кораб

Преди около година на борда на руския космически кораб „Союз МС-09“ бе засечен теч на въздух. Разхерметизирането станало, докато корабът е бил скачен за Международната космическа станция, а причината за него се оказа малка 2-милиметрова дупка, издълбана от вътрешния край на капсулата. Руснаците предприеха разследване, в което участваха и космонавтите на МКС, а резултатите от него вече са готови. Директорът на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, обаче разкри, че широката общественост никога няма да узнае какво е причинило дупката, съобщава Дир.бг.

„Взехме проби и анализирахме. Разбираме всичко, но няма да ви кажем нищо“, заяви Рогозин. „И ние трябва да имаме своите тайни“, многозначително допълни ръководителят на Роскосмос.

Съществуват две версии за направата на дупката на космическия кораб.

Според първата тя се е получила на Земята. При това положение структурата на космическия кораб и неговото уплътнение биха изглеждали различно спрямо нормалното. За да проучат тази възможност космонавтите Олег Кононенко и Сергей Прокопиев взеха проби от външната обвивка на тяхната капсула по време на шестчасова „космическа разходка“.

Втората версия твърди, че дупката е направена в космоса и е дело на саботьори. За тази теза свидетелства откритият в капсулата метален прах. Появи се информация, че е бил използван малък свредел, който да саботира капсулата.

За щастие на космонавтите дупката не е попречила на безаварийното им завръщане на Земята. Системите за засичане на нивото на кислород са докладвали бързо, а своевременното запушване на пробойната с епоксидна смола не е позволило на МКС да възникне сериозен инцидент.

Според експертите това свидетелства, че ако дупката е направена умишлено на Земята, то саботьорът е нямал пълната информация за възможните последствия от нея. Ако пък тя е била създадена в космоса, то става въпрос за отправяне на послание или дори за своеобразен тест.

Анализаторите смятат, че шансът дупката да е в резултат на неумишлени действия е минимален – тя е била издълбана прецизно и на място, където не трябва да я има. Изключена е и вероятността тя да е причинена от сблъсък с микрометеорит.

Съставена комисия от РКК „Енергия“ не е открила знаци и улики, че дупката е направена на Земята. Източници на ТАСС и РИА Новости разкриват, че експертите са разгледали версията, че дупката се е появила в резултат на умишлени действия в космоса. Заключенията на комисията обаче са били засекретени.Москва: САЩ трябва да платят компенсации за бомбардировките в Югославия„САЩ трябва да се извинят за бомбардировките над Югославия през 1999 г. и да платят обезщетение на б…Sep 16 2019bulmedia.net

Коментари