САЩ войска

САЩ ще започнат изтеглянето на сухопътната си войска само от Сирия, по указ от президента Доналд Тръмп. То ще започне до няколко седмици, заяви главният командващ на Съединените щати и ръководещ американските сили в Близкия изток в неделя, предава Ройтерс.

Генерал Джоузеф Волет предупреди, че точното време ще зависи от ситуацията в Сирия, където подкрепените от САЩ бойци са започнали завършваща операция срещу Ислямска държава близо до иракската граница.

Американските военни вече започнаха да изтеглят оборудване от Сирия. Запитан дали оттеглянето на повече от 2000 американски войници ще започне в дни или седмици, Волет коментира: „Вероятно седмици. Но отново, всичко ще бъде определяно от ситуацията на място“.

„По отношение на оттеглянето … мисля, че сме на прав път с оглед на нашите планове“, каза Волет пред репортери, съпътстващи го по време на пътуване до Близкия изток.

„Преместването на хората е по-лесно от преместването на оборудването, така че това, което се опитваме да направим сега, е да се изчистим от оборудване, от което не се нуждаем.“

Изненадващото изявление на Тръмп през декември, че САЩ оттегля американската войска от Сирия, помогна за оставката на министъра на отбраната, Джим Матис и накара американските офицери, които се опитваха да изградят план за оттегляне, да се опитат да запазят възможно най-много изгода от постигнатото до момента.

Стотици допълнителни войници бяха изпратени в Сирия, за да улеснят оттеглянето.

Американски официални представители отдавна вярват, че изтеглянето от Сирия може да се случи през март или април, но не са склонни да определят точна дата, при условие че е трудно да се предскажат условията на бойното поле. Самият ген. Вотел не спекулира кога ще бъде завършен.

ИРАКСКИ ПЪТИЩА
Един голям въпрос е дали някои американски сили в Сирия могат да се преместят в съседен Ирак, където Съединените щати имат повече от 5000 войници, за да помогнат на Багдад да се бори с Ислямска държава и да предотврати възраждането на организацията.

Вотел не вярва, че САЩ ще увеличат общия брой на войските в Ирак. Той остави възможността САЩ да промени състава на силите, за да поддържат натиска върху ИДИЛ.

Позовавайки се на бъдещия брой на американските войски в Ирак, Вотел казва: „Мисля, че положението ще остане сравнително стабилно.“

Вотел е един от многото настоящи и бивши американски служители, които предупредиха за риска от възраждане на Ислямска държава, освен ако САЩ и техните съюзници не могат да окажат натиск върху организацията след изтеглянето на армията. Те казват, че ИДИЛ все още има достатъчно лидери, бойци, поддръжници и финансови ресурси, за да подхранва бунтове.

Но ясен план от страна на САЩ за това как да се поддържа контролът все още не е създаден. Не е ясно и дали американците ще могат да задоволят сигурността на своя съюзник в НАТО – Турция относно Сирия, без да жертват интересите на подкрепяните от САЩ кюрдски бойци там.

Анкара счита кюрдските милиции за терористи
Вашингтон от своя страна гледа на тях като на лоялни партньори в борбата срещу ИДИЛ, чиято помощ вероятно ще продължи да бъде необходима, за да се предотврати възраждането на терористичната група.

Вътрешният бюлетин на Пентагона публикува миналата седмица доклад за рисковете, които Ислямска държава все още представлява. Той предупреждава, че при липса на постоянен натиск, групата вероятно ще се издигне отново в Сирия в рамките на шест до дванадесет месеца и ще си възвърне някои територии.

Според доклад на Ройтерс от миналата седмица, в Ирак и Сирия има до 18 000 ислямски бунтовници, включително до 3000 чуждестранни такива.

Коментари