Либия Хафтар

Осем години след падането на дългогодишния лидер Муамар Кадафи, Либия отново е изложена на риск от всестранна война. Съперничещите си сили в Либия засилват борбата си за контрол над столицата Триполи, като войските, верни на подкрепяното от ООН правителство в столицата, се опитват да спрат похода на генерал Халифа Хафтар, който започна офанзивата си срещу града преди две седмици, съобщава ал-Джазира.

Най-малко 120 души са били убити. ООН твърди, че борбата подкопава международните усилия за мир. Но зад кулисите някои западни страни и други сили в региона оказват подкрепа на Хафтар.

Може ли тези нации с конкурентни интереси да работят заедно, за да спрат насилието?

Правителството на Либия обвинява ген. Хафтар във военни престъпления, след като сред неговите жертви има и много цивилни, а хиляди либийци са изгонени от домовете си заради сраженията. Правителството започна контраофанзивна операция срещу ген. Хафтар, носеща името “Вулкан на гневът” за опазването на столицата.
Държавното ръководство, което се намира в западната част на страната има поддръжката освен на ООН, също така и на Италия, Катар и Турция.

На изток в град Тобрук е базирана базата на генерал Халифа Хафтар, който вече е получил подкрепата на Египет, Саудитска Арабия, Франция, Обединените арабски емирства и Русия.

Н.Пр. Оливър Майлс, бивш посланик на Великобритания в Либия коментира, че чуждите сили влошават конфликта в Либия. По неговите думи става ясно, че досега има разбиране между големите играчи да не се подкрепя никоя враждуваща страна в Либия, но сега това правило е нарушено, защото “Франция подкрепя военно Хафтар от години, макар че в момента са или се правят на инзненадани от офанзивата към столицата”.

Анас ел-Гомати, директор на Института “Садик” в Триполи, споделя, че няма как Франция да не е знаела за готвената атака срещу столицата. На лице са били интензивен обмен на военна информация, разузнавателни дейности из цялата страна и особенно в западната и част – Триаполитана.

“Хафтар се е срещал с министъра на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан, който е и бивш министър на отбраната, цитирайки информация от френското издание “Фигаро“”, добавя ел-Гомати.

“Виждат се две повърхности – как чуждестранните играчи на дипломатическо ниво подкрепят ООН и призовават към мир, а в същото време под повърхността на дипломацията се действа с арсенала на разузнаването и въоръжените сили. Когато ген. Хафтар се придвижи към нефтени находища на юг, това е подкрепено от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, ОАЕ и Египет“, казва той.

Франческо Галиети, италиански политически анализатор разкрива, че Италия може да е близка с Катар, но е преценила как интересът ù е да не се конфронтира със Саудитска Арабия и Египет. Въпреки това в ръководството на страната остава съмнението дали не е сгрешила в преценката си. “Също така от край време Италия играе тактиката да обвинява Франция за свои грешки. Нещо, което сега наблюдаваме отново”, казва Галиети.

“Битката на ген. Хафтар в Либия всъщност е прокси война между Емиратите от една страна и Катар и Турция от друга, а Италия ще се стреми да няма разпространение на конфликта към Тунис или Алжир”, добави той.

Коментари