Си Дзинпин: Многостранността със сигурност ще победи едностранността

Китайският президент Си Дзинпин подчерта във вторник, „историята е доказала и ще продължи да доказва, че многостранността със сигурност ще победи едностранността„, съобщава „Синхуа“.

Изнасяйки реч на заседание на Съвета на ръководителите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), той също подчерта, че държавите-членки трябва „решително да се противопоставят на външните сили, които се намесват във вътрешните работи … под какъвто и да е предлог“.

Си Дзиноин предложи здравните власти на страните членки на ШОС, включително Китай, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Узбекистан, Индия и Пакистан, да въведат директна гореща връзка по отношение на нуждите от ваксина срещу коронавирус.

Човечеството живее в едно глобално село, където интересите и съдбите на всички страни са преплетени„, каза Си.

Отбелязвайки, че хората по света имат по-силен копнеж за по-добър живот, Си добави, че тенденцията към мир, развитие, сътрудничество и взаимна изгода е неудържима.

Добросъседството и приятелството ще надделеят над подхода на просяка-съсед, взаимноизгодното сътрудничество със сигурност ще замени играта с нулева сума и мултилатерализмът ще спечели над унилатерализма“, добави той.

Междувременно руският президент Владимир Путин приветства изявлението за необходимостта от избягване на политизиране на коронавирусната ситуация, което Си Дзинпин отправи по време на срещата на ШОС.

Според Путин Си Дзинпин засегна няколко „много важни момента„, „включително необходимостта от избягване на политизирането на въпроси, свързани със ситуацията с коронавируса, особено ролята на ваксините, които несъмнено трябва да играят важна роля за преодоляване на кризата“.

Путин също така подкрепи изявлението на Си Дзинпин относно безопасността на цифровите данни. „В тази връзка ще подкрепим инициативата на Китай, както и идеята за провеждане на форум за цифрова икономика в Китай“, каза Путин, изразявайки надежда, че други държави-членки на ШОС биха желали да участват в събитието.

Несъмнено няма добри и лоши цивилизации. Въпреки това за нас е важно да обединим усилията си в хуманитарната област, така че интеграцията и взаимопроникването да създадат условия за всички да се наслаждават на благата на всяка една цивилизация в името на общото хармонично развитие„, подчерта Путин.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!