Шведските въоръжени сили ще подобрят своя флот от изтребители Gripen C/D (военни самолети Saab JAS 39 Gripen). Подписано е споразумение със Saab за подобряване на възможностите и наличността на летателната система на изтребителя до средата на 30-те години на настоящия век.

Това съобщи AP, позовавайки се на Шведската агенция за отбранителна логистика (FMV). Стойността на поръчката е приблизително 3,5 млрд. шведски крони (над 336 млн. щатски долара), като поръчката трябва да бъде завършена през 2023-2029 г.

Договорът включва и възможността министерството да направи допълнителни поръчки през следващите години, за да доразвие възможностите си.

Както е отбелязано в съобщението, увеличеният капацитет дава на Швеция по-ефективен и мощен боен самолет, който включва, наред с други неща:

  • подобрени летателни характеристики и по-ефективни сензорни системи за самозащита и измерване и разузнаване на цели,
  • разработване и подобряване на предпоставките за способности за нападение,
  • осигурява се добра наличност в дългосрочен план и се разширяват възможностите за паралелна експлоатация на Gripen E и C/D.

„Модернизацията дава на въоръжените сили по-силен боен авиационен потенциал и позволява на JAS 39C/D да се експлоатират до средата на 30-те години на настоящия век“, заяви ръководителят на отдел „Авиационно оборудване“ във FMV Ингела Матиасон.

Saab JAS 39 Gripen (на шведски: Griffin) е шведски многоцелеви изтребител от четвърто поколение, проектиран и произвеждан от Saab. От ноември 1997 г. JAS 39 е официално приет от шведските военновъздушни сили. Изтребителят е изнесен за Чешката република, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд, а Бразилия също е решила да закупи JAS 39.

Коментари