търговската война между САЩ и Китай

По време на срещата на върха на Г20 се договори 90-дневно замразяване на търговската война между САЩ и Китай, която доведе до сътресение на финансовите пазари и заплаши възходящия тренд на световната икономика, предава Би Би Си.

Американският президент Доналд Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата от 10 на 25 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Пекин от своя страна ще купи значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом.

И двете страни са наложили тарифи върху стоки на стойност милиарди долари. САЩ са наложили тарифи върху китайски стоки с обща цена от 250 милиарда от юли, а Китай отвърна с налагането на мита върху американски продукти на стойност 110 милиарда долара.

Връщайки се от срещата на Г-20 към своя самолет, Тръмп каза пред репортери „Това е невероятна сделка“, която ще има „невероятно положително въздействие върху земеделието“. „Това, което ще направя, е да се въздържат от нови тарифи, Китай ще се отваря, тя ще се отърве от тарифите“, добави американският президент.

Допълнителните тарифи обаче ще бъдат наложени, ако не се достигне до споразумение между Вашингтон и Пекин в рамките на 3-те месеца.

Коментари

loading...