Владимир Зеленски, актьорът без политически опит, положи клетва като шестия президент на Украйна и разпусна парламента, съобщават украински и руски медии.

Церемонията по встъпването в длъжност в понеделник дойде повече от две седмици по-рано от очакваното след одобрението на парламента на исканата от Зеленски дата.

41-годишният президент обяви разпускането на парламента в речта си, стратегически ход, който да доведе до провеждане на парламентарни избори на 27 октомври, за да увеличи шансовете на партията му да осигури мнозинство в разгара на своята популярност.

В речта си Зеленски атакува кабинета на министрите, заявявайки, че не разбира защо продължават да казват, че не могат да направят много, за да променят положението в страната.

„Можете да вземете хартия, писалка и да освободите мястото си за тези, които ще мислят за следващото поколение, вместо за следващите избори. Мисля, че хората ще оценят това“, каза той.

Писмото за оставка на министъра на отбраната Степан Полторак, адресирано до Зеленски, се появи на официалния сайт на министъра малко след речта. Следва оставката на външния министър Павло Климкин и ръководителя на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов.

„По-близо до хората“

Зеленски, който преди повече от три години изигра ролята на президент в популярен телевизионен сериал, оформящ неговия образ по време на предизборната кампания, призова украинците да споделят отговорността за бъдещето на страната.

„От днес всеки от нас е отговорен за Украйна, която оставяме на нашите деца. Всеки от нас умира в Донбас, всеки ден губим всеки от нас. Всеки от нас е мигрант, чуждестранен работник“, каза президентът.

Той цитира 40-тия президент на САЩ Роналд Рейгън и подчерта, че правителството не разрешава проблемите, а е основният проблем.

Държавният глава поиска от Върховната рада да приеме закон за отнемане на депутатския имунитет, наказателна отговорност за незаконно забогатяване, промени в Избирателния кодекс и открити избирателни списъци.

Зеленски спечели президентските избори в УкрайнаКомедийният актьор Владимир Зеленски успя да вземе победата с убедителна преднина в състоялите се из…Apr 22 2019bulmedia.net

Коментари