Шефът на „Туитър“: Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси защити решението на социалната мрежа за блокиране на профила на американския президент Доналд Тръмп, но също така заяви, че това създава опасен прецедент.

Twitter наложи забрана на отиващия си президент след щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) от тълпа поддръжници на Тръмп миналата седмица.

„Не празнувам и не се гордея с това, че трябва да наложим забрана на Доналд Тръмп от Twitter или как стигнахме до тук. След ясно предупреждение, че ще предприемем това действие, взехме решение с най-добрата информация, която имахме въз основа на заплахи за физическата безопасност както в Twitter, така и извън него“, написа Дорси в социалната мрежа.

Той обаче каза също, че чувства, че налагането на забрана в крайна сметка показва неуспех на Twitter да насърчи здравословен разговор.

„Налагането да се предприемат тези действия фрагментира публичния разговор. Те ни разделят. Ограничават потенциала за изясняване, изкупление и учене. И създава прецедент, който според мен е опасен: влиянието, което има дадено лице или корпорация върху част от глобалния обществен разговор“, написа Дорси.

Facebook също забрани на Тръмп да използва профилите си, като се позова на намерението му да „подкопае мирния и законен преход на властта“.

Тръмп се оплака, че социалните мрежи упражнявали цензура и намекна, че може да пусне конкурентна платформа.

Amazon вчера защити решението си да изхвърли социалната мрежа Parler от своите облачни сървъри, като заяви, че платформата, популярна сред поддръжниците на Тръмп, не трие заплахите за насилие.

Някои хора използваха Parler за разпространение на съобщения, насърчаващи въстанието и за планиране на кръвопролитното нахлуване миналата сряда в сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия).

Amazon Web Services изрита социалната мрежа Parler в понеделник в ход, който ефективно я премахна от интернет. След това платформата с консервативен уклон заведе дело във федералния съд в Сиатъл, който настоя Amazon да задържи Parler в услугата си.

Парлер твърди, че Amazon е управляван от „политически анимус“ и решението е „еквивалентно на издърпване на болничния пациент на животоподдържаща услуга. Това ще убие бизнеса на Parler – точно в момента, в който е настроен да скочи до небето.“

Amazon отвърна в отговор в отговор във вторник, заявявайки, че случаят „не е за потискане на речта или задушаване на гледните точки“. „В случая става дума за демонстрираното нежелание и невъзможност на Parler да премахне от сървърите на съдържанието на Amazon Web Services съдържание, което застрашава обществената безопасност, например чрез подбуждане и планиране на изнасилване, изтезания и убийства на посочени държавни служители и частни граждани.“

Тогава Amazon изброи повече от дузина примери от потребители на Parler, включително: „След като разстрелите приключат с политиците, учителите са следващите“ и „Ще се бием в гражданска война на 20 януари, формирайте MILITIAS сега и придобийте цели. „

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!