саудитския принц

Вчера следобед представители на американския Сенат излязоха от засекретен брифинг с директора на ЦРУ Джина Хаспел, заявявайки, че вече са сигурни, че саудитският принц, Мохамед бин Салман, е заповядал убийството на журналиста от „Вашингтон пост“ Джамал Ханшоги, съобщава онлайн изданието на Гардиън.

„Ако коронованият  принц се яви пред нормален съд, той ще бъде осъден за 30 минути“, каза Боб Коркър, републиканският председател на комисията по външни отношения на Сената пред журналисти веднага след срещата с Хаспел. Няколко водещи сенатори от двете партии присъстваха на засекретения брифинг, която е летяла до Турция, за да чуе записи от убийството направени от турските разузнавателни служби.

На сенаторите не е било позволено да разкриват подробности за това, което им е казано, но тяхната реакция затвърждава първоначалната позиция, че ЦРУ е събрала значителни доказателства за това, че принц Мохамед е поръчал убийството.

Администрацията на Тръмп заяви, че няма „директни доказателства“ за вината на принца, а секретарят по отбраната Джеймс Матис настоява, че няма „димящ пистолет“, на което сенатор Коркър заяви, че ще трябва да си „умишлено сляп“, за да не видиш доказателствата.

„Няма начин някой с чиста съвест да каже, че не знаят какво се е случило“, каза той.

След брифинга във вторник Хаспел републиканския сенатор Линдзи Греъм заяви: „Няма димящ пистолет, има димящ трион, с който е бил разчленен“.

Турските власти заявяват, че са били нужни седем и половина минути, за убийството на  Хашоги, след влизането му в Саудитско консулство в Истанбул, за да вземе документите, които му трябвали, за да се ожени за годеницата си.

Турските следователи са казали, че е бил задушен, преди тялото му да бъде разпарчетосано с костен трион, който е внесен в страната от 15-членния саудитски отряд.

„Влязох в брифинга, като вярвах, че е практически невъзможно такава операция да бъде осъществена без знанието на короната. Оставих брифинга с увереност, че първоначалната ми оценка на ситуацията е вярна“, заявява сенатор Греъм.

Сенатът трябва да гласува през следващите дни мярка, която ще прекрати военната подкрепа на САЩ за военните действия на Саудитска Арабия в Йемен. Въпреки че повечето сенатори излязоха от брифинга в Хаспел, с увереност във вина на принца, все още има разминавания по въпроса дали реакцията на САЩ трябва да включва и конфликта в Йемен.

Коментари

loading...