Северна Македония: Бивша министърка влезе в затвора

Бившият министър на вътрешните работи на Северна Македония – Гордана Янкуловска, в затвора Идризово заради участието си в аферата „Танк“ за купуване на луксозен „Мерцедес С-600“ за премиера-беглец Никола Груевски. Тя беше осъдена на четири години лишаване от свобода, предаде БГНЕС.

До момента Янкуловска е изчерпала всички законови средства, за да отложи изтърпяването на присъдата си по делото „Танк“.

Решението за изтърпяване на присъдата идва след отхвърляне на искането на Янкуловска към Върховния съд да допусне извънредно разглеждане на решението на Апелативния съд в Скопие за незаконната покупка на „Мерцедес С-600“ в размер на 600 хиляди евро.

Лимузината беше купена по искане на тогавашния премиер Никола Груевски, който впоследствие избяга от страната и сега е в Унгария.

Освен Янкуловска, по същото дело бяха признати за виновни и Джоко Поповски (който вече излежава присъдата си в затвора) и Никола Груевски. Експремиерът беше осъден на 2 години затвор.

Срещу Янкуловска има още две дела в Наказателния съд в Скопие – за „злоупотреба със служебното положение“. Изходът от тези дела е неясен, но ако бъде призната за виновна по тях, може да остане задълго зад решетките.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!