Северна Корея изключва всякакви разговори със САЩ

Външният министър на Северна Корея изключи всякакви разговори със САЩ, като настоя, че диалогът с Вашингтон „няма да ни отведе никъде„, предаде „Франс прес“.

Коментарите му идват след като Сун Ким, пратеникът на САЩ, отговарящ за преговорите със Северна Корея, посети Южна Корея тази седмица в опит да рестартира дипломацията с въоръжената с ядрени оръжия държава.

Но надеждите на САЩ за съживяване на преговорите бяха отхвърлени от влиятелната Ким Йо-чен, сестрата на вожда на Северна Корея, казвайки, че Вашингтон имал „погрешни“ очаквания за диалог.

Външният министър Ри Сон-гуон подчерта, че приветствал отхвърлянето от страна на Ким на „прибързаното решение, предположение и очакване на САЩ„.

„Ние дори не обмисляме възможността за какъвто и да е контакт със САЩ, камо ли да го имаме, което не би ни отвело никъде, само ще отнеме ценно време„, коментира той, цитиран от държавната новинарска агенция.

След изборната победа на президента на САЩ Джо Байдън двете страни възприеха изчаквателно отношение към отношенията – в забележителен контраст с дипломатическите отношения при управлението на Доналд Тръмп, които доведоха до исторически срещи с вожда Ким Чен Ун, но без споразумение за демонтиране на ядрения арсенал на Северна Корея.

Белият дом обеща „практически, калибриран подход“ – включително дипломатически усилия – в неотдавнашен преглед на стратегията си да убеди бедната Северна Корея да се откаже от ядрената и ракетната си програма.

Разговорите между Вашингтон и Пхенян отдавна са в застой заради международните санкции, наложени на притежаващата ядрено оръжие комунистическа държава и от това, от което Северна Корея трябва да се откаже в замяна на тяхната отмяна.

Вождът Ким заяви миналата седмица, че Пхенян трябвало да се подготви както за „диалог, така и за конфронтация“ с Вашингтон – с акцент върху второто.

В изявлението си от вчера Ким Йо-чен се подигра на неотдавнашните коментари на американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан, който нарече коментарите на брат ѝ „интересен сигнал“.

Съобщава се също, че Пхенян е признал, че страната изпитва затруднения с хранителна криза, биейки тревога в страна, която отдавна изпитва затруднения в изхранването си.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!