Няколко секретни документа, свързани с президента на САЩ Джо Байдън са били открити миналата есен в частен кабинет. Те се отнасят за управлението му като вицепрезидент на Барак Обама. Това признаха в понеделник адвокатите на Байдън, цитирани от CNN. Главният прокурор Мерик Гарланд е поискал от прокурора на САЩ в Чикаго да разследва случая, е съобщил източник на CNN. Републиканците в Конгреса също са обърнали внимание на случая.

Адвокатите на Байдън казват, че са открили правителствените материали през ноември, докато закриват офиса във Вашингтон, окръг Колумбия Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, използван от Байдън като част от работата му с Университета на Пенсилвания между 2017 и 2019 г.

Не е ясно за какво се отнасят документите или защо са били отнесени в личния кабинет на Байдън. Федералните длъжностни лица са задължени по закон да предадат официални документи и класифицирани записи, когато държавната им служба приключи.

„Белият дом си сътрудничи с Националния архив и Министерството на правосъдието по отношение на откриването на това, което изглежда като записи на администрацията на Обама-Байдън, включително малък брой документи със секретен григ, заяви Ричард Заубер, специален съветник на президента Байдън в изявление. Документите бяха открити, когато личните адвокати на президента опаковаха файлове, съхранявани в заключен килер, за да се подготвят за освобождаване на офис пространство в Penn Biden Center във Вашингтон, окръг Колумбия. Президентът периодично използваше това пространство от средата на 2017 г. до началото на кампанията през 2020 г. . В деня на това откритие, 2 ноември 2022 г., консултантската служба на Белия дом уведоми Националния архив. Архивът се сдоби с материалите на следващата сутрин.

„Откриването на тези документи е направено от адвокатите на президента“, добави Заубер. „Документите не са били обект на предишни искания или запитвания от страна на Архивите. След това откритие личните адвокати на президента си сътрудничиха с архивите и Министерството на правосъдието в процес, за да гарантират, че всички записи на администрацията на Обама-Байдън са надлежно притежание на архивите.

CBS News първи съобщи за документите.

Класифицираните материали включваха някои свръхсекретни файлове с обозначението „чувствителна разделена информация“, известно още като SCI, което се използва за изключително чувствителна информация, получена от разузнавателни източници.

След откритието адвокатите на Байдън незабавно се свързаха с Националната администрация за архиви и записи, която започна да проучва въпроса, каза източникът. Екипът на Байдън си сътрудничи с NARA, която по-късно оцени ситуацията като грешка поради липса на предпазни мерки за документите, каза източникът.

През ноември NARA изпрати сезиране до Министерството на правосъдието, за да разгледа въпроса, каза източник, запознат със ситуацията, каза пред CNN.

Американският прокурор в Чикаго, Джон Лауш младши, разследва. Лауш беше един от редките остатъци от ерата на Тръмп, които не бяха помолени да подадат оставка след встъпването в длъжност на Байдън. Той беше назначен от Тръмп през 2017 г. и единодушно потвърден от Сената. Двама сенатори демократи от Илинойс казаха през 2021 г., че искат Лауш да остане на висшия си пост, „за да приключи чувствителните разследвания“, въпреки че не разкриха върху какви проучвания работи.

Припомняме, че миналата година гръмна скандал със секретни документи в дома на експрезидента Доналд Тръмп. Тогава той обвини противниците си демократи в превишаване на правата.

Години преди това Хилъри Клинтън бе разследвана за секретни документи, които изпращала по личен и-имейл адрес по времето, когато заема поста държавен секретар.

Коментари