Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович смята, че войната между Украйна и Русия може да продължи през следващите две десетилетия, съобщи „Униан“.

В същото време Арестович си спомни предишната си „прогноза“ за войната до 2035 година. Според него самата продължителна война няма да е такава, каквато е сега, тоест вероятно ще има по-малко бойни действия.

„Война в този смисъл, в цивилизационен смисъл. Това не означава непременно военни сблъсъци. Може да е преди 42-ра, просто трябва да разберете как ще се случи. Най-важното е, че Украйна предлага активни механизми за борба с това „- каза Арестович.

По-рано той каза, че войната може да продължи до 2035 г., през който период са „гарантирани“ редовни военни сблъсъци. „Така ще бъде и с нас. Не знам дали ще са необходими пет, но имаме гарантирани няколко военни сблъсъка до 2035 г. Това означава сблъсък на всеки две, а може би и на пет години. И големи сблъсъци на всеки седем до осем години, „, отбеляза Арестович на 10 април.

Трябва да се отбележи, че Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, смята, че не може да има мирен договор с Русия – възможна е само капитулацията на Руската федерация.

Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин започна това, което той нарече „специална военна операция“, най-голямата атака срещу европейска държава след Втората световна война.

Преговорите между Киев и Москва – в които Арестович не участва лично – досега дадоха съвсем малко резултати, освен няколко хуманитарни коридора от обсадените украински градове.

Повече от 5 млн. са бежанците.

Коментари