неделя, юни 23, 2024

Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

Престолонаследникът на Саудитска Арабия предложил да използва „отровен пръстен“, за да бъде убит покойния крал Абдула, твърди бивш високопоставен служител на саудитското разузнаване, съобщава БиБиСи.

В интервю за CBS Саад ал Джабри коментира, че Мохамед бин Салман е казал на братовчед си през 2014 г., че иска да направи това, за да разчисти трона за баща си. Имаше напрежение в управляващото семейство по това време относно наследяването.

Саудитското правителство нарече Джабри дискредитиран бивш служител с дълга история на измислици.

В интервюто за CBS Джабри предупреди, че престолонаследникът принц Мохамед – де факто владетел на Саудитска Арабия и син на крал Салман – е „психопат, убиец, в Близкия изток е с безкрайни ресурси, който представлява заплаха за народа си, за американците и за планетата„.

Той твърди, че на среща през 2014 г. принцът е предложил на своя братовчед принц Мохамед бин Найеф, тогавашният вътрешен министър, че може да организира убийството на крал Абдула.

„Той му каза: „Искам да убия крал Абдула. Ще получа пръстен с отрова от Русия. Достатъчно е само да се ръкуваме и с него ще е свършено„, каза Джабри. „Дали само се хвалеше … той каза това и ние го приехме сериозно.“

Той каза, че въпросът е уреден частно в кралския съд, но добави, че срещата е тайно заснета и че знае къде се намират две копия на видеозаписа.

Абдула почина на 90-годишна възраст през 2015 г. и беше наследен от своя полубрат Салман, бащата на Мохамед бин Салман, който посочи Мохамед бин Найеф за престолонаследник.

През 2017 г. Мохамед бин Найеф бе заменен като наследник на трона от Мохамед бин Салман. Той също загуби ролята си на вътрешен министър и според съобщенията бе поставен под домашен арест, преди да бъде задържан миналата година по неуточнени обвинения.

Джабри бяга в Канада, след като Мохамед бин Найеф бе свален. Той каза в интервюто, че е предупреден от приятел в разузнавателна служба в Близкия изток, че Мохамед бин Салман изпраща екип да го убие през октомври 2018 г., само дни след като саудитски агенти убиха саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция.

Той твърди, че екип от шест души е кацнал на летище в Отава, но е бил депортиран, след като митниците установили, че носят „подозрително оборудване за ДНК анализ“.

Миналата година Джабри обвини престолонаследника в опит за убийство в граждански иск, заведен във федерален съд на САЩ.

Принцът отхвърли обвиненията. Той също така отрече каквото и да е участие в убийството на Джамал Кашоги, въпреки че американските разузнавателни агенции оцениха, че той е одобрил операцията.

БиБиСи се свърза със саудитското правителство за коментар по обвиненията.

В изявление, изпратено до CBS, посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон определи Джабри като „дискредитиран бивш държавен служител с дълга история на измисляне и създаване на разсейващи фактори, за да скрие извършените от него финансови престъпления, възлизащи на милиарди долари, за пищен начин на живот за себе си и семейството си“.

Джабри е съден за корупция от различни саудитски организации, а канадски съдия замрази активите му, казвайки, че има „необходими доказателства за измама“.

Той отрича да е откраднал каквито и да било държавни пари, заявявайки, че бившите му работодатели са го възнаградили щедро.

През март 2020 г. саудитските власти задържаха сина на Джабри Омар и дъщерята Сара в това, което правозащитните групи казаха, че е очевидно усилие да го принудят да се върне в Саудитска Арабия.

Миналия ноември, два месеца след като баща им съди престолонаследника, братята и сестрите бяха осъдени съответно на девет и шест години и половина затвор от саудитски съд, след като бяха осъдени за пране на пари и „опит за бягство“ от страната. Те отхвърлиха обвиненията.

Апелативен съд потвърди присъдите им в тайно заседание, на което те не присъстваха.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!