Ще състави ли Бени Ганц правителство в Израел?

израел правителство
Генерал-лейтенант Бени Ганц | Снимка: Flickr @IDF (CC-BY2.0)

Президентът на Израел Реувен Ривлин връчи на лидера на „Синьо и бяло“ Бени Ганц мандат за съставяне на правителство.

Той има на разположение 28 дни, за да изпълни задачата, предаде „Аарец“. Ако не успее, Ривлин ще предложи на Кнесета свой кандидат.

Израел може да проведе нови предсрочни избори, ако така и не сформиран кабинет.

Това стана, след като настоящият премиер и лидер на „Ликуд“ Бенямин Нетаняху получи мандат, но не можа да доведе до успешен край преговорите с партиите по съставяне на коалиционен кабинет.

Нетаняху обяви, че се отказва от връчения му мандат два дни преди да изтече конституционния срок за консултации.

В Израел бяха произведени предсрочни избори на 17 септември, но нито партията на Нетаняху, нито коалицията на Ганц успяха да спечелят убедително, за да са в състояние сами да съставят правителство.

От месеци Израел се намира в правителствена криза.

Нетаняху е обвиняван в корупция, измама и злоупотреба с доверието.

Главният прокурор Авишай Манделблит и полицията вече индикираха, че вероятно ще бъдат повдигнати обвинения по три случая, включително за измама, злоупотреба с доверието и получаване на подкуп.

Нетаняху може да получи до 10 г. затвор, ако бъде осъден за корупция и максимум три години затвор за измама и злоупотреба с доверието.
Бенямин Нетаняху не иска да е премиерИзраелският премиер Бенямин Нетаняху отказа да състави нов кабинет след извънредните избори. Това съ…Oct 22 2019bulmedia.net

Коментари

error: Съдържанието е защитено!